Runö : historien om svenskön i Rigabukten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
503
Utgivningsdatum
2006-09-01
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Åhlander, Lars (red.)
Dimensioner
220 x 150 x 35 mm
Vikt
1038 g
SAB
Kcx-mca
ISBN
9789175041841
Runö : historien om svenskön i Rigabukten (inbunden)

Runö : historien om svenskön i Rigabukten

(5 röster)
Inbunden Svenska, 2006-09-01
254
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Runö var den mest särpräglade av de estlandssvenska kolonierna. Under drygt 600 år, alltifrån den första bosättningen vid tidig medeltid fram till 1944, fanns det på Runö en svensk kultur, ålderdomlig och traditionsbunden, där invånarna inte bara talade en från de andra estlandssvenskarna områdena kraftigt avvikande dialekt utan också var delaktiga i en samhällsstruktur baserad på ett kollektivt tänkande där gårdarna och deras fortlevnad sattes framför den enskilda individen och familjen. Hur denna egendomliga samhällsordning kom till stånd utreds här för första gången.

Runöbönderna var fria och självägande även om de formellt lydde under olika styresmän, från medeltidens biskopar, furstar och svensktidens befallningshavare till den tsarryska överhögheten fram till 1918. I det fria Estland kom det runösvenska samhället att förändras, framför allt genom landskiftet. Det kommunistiska maktövertagandet 1941 åstadkom under blodspillan en splittring av runöborna, en split som existerar än i dag.

Andra världskriget hade till följd att nästan samtliga runöbor, många gånger under äventyrliga förhållanden, anlände till Sverige, där de togs om hand och på kort tid integrerades i samhället.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Runö : historien om svenskön i Rigabukten
  2. +
  3. Blodets renhet : en historisk studie av svensk antisemitism

De som köpt den här boken har ofta också köpt Blodets renhet : en historisk studie av svensk ... av Lena Berggren (häftad).

Köp båda 2 för 430 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Runö : historien om svenskön i Rigabukten