Runö : historien om svenskön i Rigabukten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
503
Utgivningsdatum
2006-09-01
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Åhlander, Lars (red.)
Dimensioner
220 x 150 x 35 mm
Vikt
1038 g
SAB
Kcx-mca
ISBN
9789175041841
Runö : historien om svenskön i Rigabukten (inbunden)

Runö : historien om svenskön i Rigabukten

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2006-09-01
265
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Runö var den mest särpräglade av de estlandssvenska kolonierna. Under drygt 600 år, alltifrån den första bosättningen vid tidig medeltid fram till 1944, fanns det på Runö en svensk kultur, ålderdomlig och traditionsbunden, där invånarna inte bara talade en från de andra estlandssvenskarna områdena kraftigt avvikande dialekt utan också var delaktiga i en samhällsstruktur baserad på ett kollektivt tänkande där gårdarna och deras fortlevnad sattes framför den enskilda individen och familjen. Hur denna egendomliga samhällsordning kom till stånd utreds här för första gången.

Runöbönderna var fria och självägande även om de formellt lydde under olika styresmän, från medeltidens biskopar, furstar och svensktidens befallningshavare till den tsarryska överhögheten fram till 1918. I det fria Estland kom det runösvenska samhället att förändras, framför allt genom landskiftet. Det kommunistiska maktövertagandet 1941 åstadkom under blodspillan en splittring av runöborna, en split som existerar än i dag.

Andra världskriget hade till följd att nästan samtliga runöbor, många gånger under äventyrliga förhållanden, anlände till Sverige, där de togs om hand och på kort tid integrerades i samhället.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Runö : historien om svenskön i Rigabukten
  2. +
  3. Förbjudna förbindelser : föreställningar kring incest och incestförbud i Sverige 1680-1940

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förbjudna förbindelser : föreställningar kring ... av Bonnie Clementsson (inbunden).

Köp båda 2 för 501 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Runö : historien om svenskön i Rigabukten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. intressant
    tovetott, 31 augusti 2018

    Att få läsa om livet på Runö och få känna en ö som man har anknytning till gör det ännu mer verkligt. Man vill komma nära, människor, traditioner, kulturen samt känna, förstå och inte minst få en koppling till historien.
    Det är bra skriven bok. Har inte kommit till sista pärm och då tar en annan Runö bok vid samt bok om estlandsvenskarnas historia.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Runö : historien om svenskön i Rigabukten