Groddjur och kräldjur i svensk folklig tradition (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
166
Utgivningsdatum
2009-04-27
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag AB
Medarbetare
Balgård, Sture (form)
Dimensioner
224 x 153 x 23 mm
Vikt
480 g
SAB
Mzd,Mz-c
ISBN
9789175042145
Groddjur och kräldjur i svensk folklig tradition (inbunden)

Groddjur och kräldjur i svensk folklig tradition

(4 röster)
Inbunden,  Svenska, 2009-04-27
251
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Vi föreställer oss gärna att det alltid funnits en utbredd ormskräck som inneburit att alla ormar utan vidare dödats. Eller att människor visat en oförsonlig avsky för de räliga paddor som hållit till i gårdens närhet. I själva verket var förhållandet till dessa ormar, ödlor, grodor och salamandrar i äldre tid mer komplext vilket återspeglas i en rik uppsättning av benämningar för dessa djur. Många bönder tyckte om att ha ormar på gården eftersom de skänkte dem lycka. Man undvek att skada en groda eller padda som kom i ens väg. Det var djur man ofta värnade om. Samtidigt förstod man att dra nytta av dessa djur i vardagen. Ormar och grodor kunde exempelvis komma till användning i folklig bot. Grodorna höll dricksvattenkällorna rena och i sydligaste Sverige uppskattade man vissa grodarters sång. Grodornas vårkonserter fick till och med tjäna som märke för olika aktiviteter.

Utifrån ett etnobiologiskt och kulturhistoriskt perspektiv berättar Ingvar Svanberg om den folkliga kunskapen om groddjur och kräldjur i det förindustriella Sverige. Här får vi möta bland annat tomtormar, äspingar, skrattabborrar och hasselgrodor. Med utgångspunkt i uppgifter från 1600- och 1700-talet framträder en mångfacetterad bild av människans relationer till dessa djurgrupper.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Groddjur och kräldjur i svensk folklig tradition
  2. +
  3. Fågelröster : om folkliga härmramsor och tolkningar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fågelröster : om folkliga härmramsor och tolkni... av Ingvar Svanberg (inbunden).

Köp båda 2 för 470 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ingvar Svanberg