Warszawa 1920 : Lenins misslyckade erövring av Europa (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2010-05-24
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Översättare
Andreas Wadensjö
Originaltitel
Warsaw 1920. Lenin's Failed Conquist of Europe
Medarbetare
Balgård, Sture (form)
Dimensioner
225 x 152 x 20 mm
Vikt
410 g
SAB
Kmb.52
ISBN
9789175042220
Warszawa 1920 : Lenins misslyckade erövring av Europa (inbunden)

Warszawa 1920 : Lenins misslyckade erövring av Europa

(17 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2010-05-24

Slutsåld

Utanför Warszawas portar utkämpades sommaren 1920 ett slag vars historiska betydelse kan jämställas med Marathons och Waterloos. Men trots att dess konsekvenser kom att bli dramatiska och ödesdigra, har historien om hur Lenin var en hårsmån från att tillintetgöra fredsfördraget från Versailles och sprida bolsjevismen från Ryssland till Västeuropa till stor del fallit i glömska.
I efterdyningarna av ett brutalt inbördeskrig befann sig den nya sovjetstaten i ett kaotiskt tillstånd år 1920. Det bästa sättet att säkra dess överlevnad syntes vara att exportera revolutionen till Tyskland, som efter nederlaget i första världskriget låg i ekonomisk ruin och plågades av inre konflikter. Mellan Ryssland och Tyskland låg Polen, som nyligen återvunnit sin självständighet och var fast beslutet att behålla den.

Adam Zamoyski beskriver här de händelser som kom att kallas »undret vid Wisa«: den polska armén, ledd av den självlärde generalen Józef Pisudski, vann i sista minuten en av de mest betydelsefulla segrarna i militärhistorien.
Det förkrossande nederlag Lenins arméer led i slaget om Warszawa tvingade honom att begränsa sina kommunistiska ambitioner till sitt eget land. Den tjugoåriga fred som följde kom att sätta en bestående prägel på europeisk historia.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Warszawa 1920 : Lenins misslyckade erövring av Europa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Högintressant om ett nästan okänt krig

  Man kan undra varför detta krig inte behandlats mera av historien. Det var ju avgörande för Europas politiska utveckling. Boken är lättläst och har ett flertal illustrationer av utvecklingen och frontlinjen.

 2. Fyller kunskapslucka
  Anders G, 29 mars 2016

  En glömd episod i östeuropas historia. Fyller en viktig kunskapslucka. 1939 delades sedan Polen av Nazityskland och Sovjet.
  Två ord till, som blev tre.

 3. Är det något mer krig som vi inte har läst om...
  LRB, 15 mars 2016

  .... i den svenska PK-skolan? Finska inbördeskriget fick t.ex. inte läsa om.
  Denna bok måste läsas för att förstå dagens Polen.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Warszawa 1920 : Lenins misslyckade erövri...