Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
312
Utgivningsdatum
2015-07-13
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Balgård, Sture (form)
Dimensioner
225 x 155 x 30 mm
Vikt
640 g
SAB
Kb.3
ISBN
9789175042794
Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation (inbunden)

Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation

(14 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-07-13
270
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Medeltidshistorikern Fredrik Charpentier Ljungqvist bjuder på en lättläst exposé över den politiska, ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen i Norden under tusen år med utgångspunkt i de senaste rönen från arkeologisk och historisk forskning. Den långa medeltiden är en introduktion till Nordens historia från folkvandringstiden på 500-talet fram till reformationen på 1500-talet. Till skillnad från tidigare översiktsverk behandlas här hela Norden, och inte bara ett enskilt nordiskt land, och den traditionella uppdelningen mellan medeltid och forntid överges.

Ett av kapitlen skildrar den politiska utvecklingen, men i övrigt står de sociala förhållandena i centrum i denna översikt. Hur bodde man och vad åt man? Vilka möjligheter fanns det att resa och hur utvecklades skeppsbyggnadskonsten? När skedde klimatförändringar och hur påverkade de människor? Vilka redskap användes i jordbruket, för hantverk och för att bygga hus och skepp? I vilken grad levde människor av självförsörjning och hur utvecklad var handeln? Hur såg lag och rätt ut?

I boken behandlas allt från framväxten av nordiska kungariken och städer till jordbrukets och konsthantverkets utveckling och människors hälsa under forna tider. Vi får bekanta oss med livet för såväl kungar som trälar och följa med genom sociala omvälvningar som kristnandet, digerdöden och ståndssamhällets framväxt. Geografiskt rör vi oss från den karga nordnorska kusten i norr till den bördiga danska myllan i söder, med avstickare till Island och Grönland och med vikingafärder i öster- och västerled.

Författarpresentation:

Fredrik Charpentier Ljungqvist är fil.dr i historia och knuten till Historiska institutionen, Centrum för medeltidsstudier och Bolincentret för klimatforskning, alla vid Stockholms universitet. Sin doktorsavhandling ägnade han åt kungamaktens reglering i de nordiska medeltidslagarna, och numera forskar han både i nordisk medeltidshistoria och i klimathistoria. Denna bok har delvis vuxit fram utifrån hans egen undervisning vid Stockholms universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation
 2. +
 3. Klimatet och människan under 12000 år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klimatet och människan under 12000 år av Fredrik Charpentier Ljungqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 549 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd!

  Ett nöje att få medeltiden presenterad kortfattat men ändå komplett. Författaren har varit klok att lägga forskarjargongen åt sidan vid skrivandet av denna bok. Bravo!

 2. Klockrent intressant!
  Anna Sjörs, 28 mars 2016

  Sällan man sträckläser en faktabok, men Den långa Medeltiden inbjuder till det. Lättläst, bra upplägg med de olika temana. Skulle vilja se motsvarande bok ( böcker) om Nordens tidigare historia, kan någon inte skriva den?

 3. Nytt perspektiv på medeltiden
  Håkan Markström, 23 september 2015

  Medeltiden har blivit längre och det beror inte på att tiden gått långsammare förut utan ett nytt sätt att ange starten för medeltiden som nu är när romarriket avlutades. Fredrik Charpentier Ljungqvist har lyckat göra boken lättläst vilket innebär att innehållet också är lätt att förstå. Att källorna vi har att tillgå ibland är sparsamma märks och vi svävar inte heller i okunskap om det för det redovisas i boken. Vi får olika teman som beskrivs får medeltidens start i slut i varje tema. Norde... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Fredrik Charpentier Ljungqvist