Humanismens födelse (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Svenska Humanistiska Förbundet
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2016-06-10
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Jonson, Christer (form)
Dimensioner
215 x 140 x 10 mm
Vikt
411 g
SAB
Dbcd
ISBN
9789175043043
Humanismens födelse (inbunden)

Humanismens födelse

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2016-06-10

Slutsåld

I övergången från medeltid till modern tid spelade de italienska renässanshumanisterna en avgörande roll. Inspirerade av antika verk, som i många fall hade glömts bort sedan sekler i Europa, presenterade de nya idéer om etik, politik och pedagogik.

Till skillnad från hur fördomarna har gått i alla tider om humanister var framväxten av deras rörelse en direkt konsekvens av det allt mer urbaniserade samhällets behov av språkkunniga administratörer och politiskt insiktsfulla rådgivare. På så sätt blev deras tankar tidens viktigaste intellektuella strömning, karriärväg och statusmarkör. Men eftersom de verkade i skarven mellan de två stora epokerna i vår civilisation har deras insatser ofta marginaliserats, missförståtts eller förbisetts.

Det är inte att förundra att Humanismens födelse är den första presentationen på svenska om dessa modernitetens stigfinnare, utan vilka varken reformation eller naturvetenskaplig revolution kan föreställas ha ägt rum.

Anders Bergman (f. 1980) är fil.mag. i litteraturvetenskap från Uppsala universitet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Bergman

  • Laura Cereta och den lärda kvinnans uppkomst

    Anders Bergman

    Laura Cereta var en tandlös änka på arton år - precis som så många andra italienskor för ett halvt årtusende sedan. Men det var i den åldern hon bestämde sig för att göra något unikt: att ge ut sin samling lärda brev. Hon ville, som kanske första ...

  • Atomistic Spin Dynamics

    Olle Eriksson, Anders Bergman, Lars Bergqvist, Johan Hellsvik

    The purpose of this book is to provide a theoretical foundation and an understanding of atomistic spin-dynamics (ASD), and to give examples of where the atomistic Landau-Lifshitz-Gilbert equation can and should be used. As argued in the text, a de...