Mao i Sverige : den svenska maoismen 1963-1986 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2017-07-17
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Sundström, Patrik (form)
Dimensioner
295 x 148 x 40 mm
Vikt
612 g
SAB
Ocgde-c
ISBN
9789175043265
Mao i Sverige : den svenska maoismen 1963-1986 (inbunden)

Mao i Sverige : den svenska maoismen 1963-1986

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2017-07-17
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beundran för Maos Kina och inte minst för kulturrevolutionen betydde mycket för vänsteruppsvinget under 1960-talets senare hälft. Den växande konflikten mellan maoismen och sovjetkommunismen kom att i hög grad influera den svenska vänsterns utveckling och till sist sönderfall i olika fraktioner.

På ett oväntat sätt kom såväl maoismens uppsving som dess slutliga avklingande att genom en lång rad framträdande svenska författare, publicister och kulturpersonligheter påverka svensk debatt inom kultur och politik.

Mao i Sverige följer den svenska maoismens utveckling steg för steg. Förutom att gå kronologiskt fram läggs fokus också på att försöka förstå och spåra speciellt viktiga idéteman som civilisationskritik och modernitetskritik, antiimperialism och moralisk puritanism, samt utopisk längtan.

Primärmaterialet består till övervägande del av maoistiska eller maoistiskt inspirerade tidningar, som Gnistan, Folket i bild/Kulturfront och Clarté, men även av reseböcker och reportage. Boken är berättande till sin karaktär, med många originalcitat och artiklar som tillåts tala för sig själva, men knyts samman av helhetsanalyser.

Ingrid Wållgren är verksam vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mao i Sverige : den svenska maoismen 1963-1986
  2. +
  3. Stor var Lenin : En massmördare och hans statskupp

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stor var Lenin : En massmördare och hans statskupp av Kjell Albin Abrahamson (storpocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ingrid Wållgren

  • Kunskapssynen och pedagogiken

    Magnus Henrekson, Inger Enkvist, Martin Ingvar, Ingrid Wållgren

    I denna bok granskas det knippe av föreställningar, antaganden och regelverk som styr verksamheten i den svenska skolan. Författarna konstaterar att vi behöver frigöra oss från det rådande paradigmet och se skolsystemet från ett helt annat perspek...