Kunskapssynen och pedagogiken (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2017-08-17
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Henrekson, Magnus (red.)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
375 g
SAB
E
ISBN
9789175043319

Kunskapssynen och pedagogiken

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad, Svenska, 2017-08-17
233 kr
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Vad är det som styr verksamheten i den svenska skolan? Förutom regelverket finns det många antaganden och föreställningar om skolan idag. Författarna menar att vi behöver frigöra oss från det rådande paradigmet och se skolsystemet från ett helt annat perspektiv.

Samtidigt som ledande makthavare talar om vikten av kunskap och utbildning har pedagogiska teorier som nedvärderar kunskap fått starkt genomslag under senare decennier i utbildningssystemet. Det anses bäst att elever själva upptäcker hur världen är beskaffad i stället för att bli undervisade.

Synsättet saknar stöd i såväl forskning som beprövad erfarenhet, konstaterar författarna. Det elevcentrerade lärandet är ineffektivt. Arbetsminnet blir snabbt överbelastat om man ska lära sig genom att som novis arbeta med att lösa verkliga problem. Ett väl utformat lärarlett lärande är mycket effektivare.

Författarna förklarar att lärarutbildningen måste fokusera på förståelse för de mekanismer i hjärnan som gör att vi lär oss nya saker och minns dessa. Centralt i det nya paradigm som föreslås i boken, är en strukturerad ämnesdefinierad undervisning som gör det möjligt att mäta uppnådda resultat. Detta är också den typ av undervisning som visat sig vara mest till hjälp för elever med bakgrund i socialt belastade miljöer.

Länder som genomfört förändringar i den riktning som författarna förespråkar har snabbt förbättrat sina skolresultat.

Redaktör är Magnus Henrekson och medförfattarna Inger Enkvist, Martin Ingvar och Ingrid Wållgren.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kunskapssynen och pedagogiken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ordning och struktur är grunden
  Lars Åhlin, 19 oktober 2017

  Boken ger en nyttig och skrämmande insikt i vilken dominans det postmoderna paradigmet i läroplaner och på lärarhögskolor. Rekommendationerna i boken är lätta att instämma i. Men jag saknar några punkter:
  * ordningsproblemen i klassrummet: det krävs mycket tydligare mandat för lärarna, och mycket tydligare stöd från rektorer, skolledning och skolpolitiker, i att omedelbart slå ned på alla tendenser till mobbning, kränkningar, våld och störande beteende i övrigt. Låt grundskolan få rätt at... Läs hela recensionen

 2. En skrämmande bild av den svenska skolan
  Sten-Åke Lindahl, 19 september 2017

  När skillnaderna mellan vår skolas resultat och ffa de asiatiska skolorna syns så tydligt, blir vår framtid så naken. Utan grundkunskaper fungerar ingen. Och komplexiteten i det moderna tekniska samhället kräver kunskaper. Att noviser skall utbilda basalt noviser som sen skall testa sig fram till funktioner håller inte. De pedagoger som vi hittills haft som universitetsföreträdare måste snarast ersättas med evidensbaserade . Uppenbart går det att i andra länder skapa kunskapsgrunder som sen k... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Kunskapssynen och pedagogiken