Kunskapssynen och pedagogiken (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2017-08-17
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Henrekson, Magnus (red.)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
375 g
SAB
E
ISBN
9789175043319
Kunskapssynen och pedagogiken (häftad)

Kunskapssynen och pedagogiken

(12 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad, Svenska, 2017-08-17
233
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 för leverans innan julafton - läs mer
Vad är det som styr verksamheten i den svenska skolan? Förutom regelverket finns det många antaganden och föreställningar om skolan idag. Författarna menar att vi behöver frigöra oss från det rådande paradigmet och se skolsystemet från ett helt annat perspektiv.

Samtidigt som ledande makthavare talar om vikten av kunskap och utbildning har pedagogiska teorier som nedvärderar kunskap fått starkt genomslag under senare decennier i utbildningssystemet. Det anses bäst att elever själva upptäcker hur världen är beskaffad i stället för att bli undervisade.

Synsättet saknar stöd i såväl forskning som beprövad erfarenhet, konstaterar författarna. Det elevcentrerade lärandet är ineffektivt. Arbetsminnet blir snabbt överbelastat om man ska lära sig genom att som novis arbeta med att lösa verkliga problem. Ett väl utformat lärarlett lärande är mycket effektivare.

Författarna förklarar att lärarutbildningen måste fokusera på förståelse för de mekanismer i hjärnan som gör att vi lär oss nya saker och minns dessa. Centralt i det nya paradigm som föreslås i boken, är en strukturerad ämnesdefinierad undervisning som gör det möjligt att mäta uppnådda resultat. Detta är också den typ av undervisning som visat sig vara mest till hjälp för elever med bakgrund i socialt belastade miljöer.

Länder som genomfört förändringar i den riktning som författarna förespråkar har snabbt förbättrat sina skolresultat.

Redaktör är Magnus Henrekson och medförfattarna Inger Enkvist, Martin Ingvar och Ingrid Wållgren.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kunskapssynen och pedagogiken
 2. +
 3. Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella ... av Max Tegmark (inbunden).

Köp båda 2 för 432 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Kunskapssynen och pedagogiken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En skola som måste återställas till vad den varit
  Olof Lennart Bengtsson, 17 november 2017

  En av de bästa böcker jag läst om den svenska skolans allvarliga problem. Låt oss hoppas att alla fel och misstag skall kunna korrigeras och att den kan bli lika bra som före 1970.

 2. Grundligt om orsakerna till skolans haveri
  Eva Ryn Johannissen, 13 november 2017

  Ovärderlig läsning för den som vill förstå varför vår svenska skola blir allt sämre på att ubilda våra barn och unga.

 3. Belysande argumentation från ett makroperspektiv
  Mikael Wiman, 23 oktober 2017

  I boken belyses en rad bristfälliga förhållanden i svenskt undervisningsväsende och i den doktrin som upprätthåller rådande paradigm. Med en konstruktiv användning av Thomas Kuhns paradigmverktyg analyseras de alltmer tydliga tillkortakommanden i svensk utbildningsdebatt som kommit att försvåra en förutsättningslös diskussion om nödvändiga förändringar. Med de nya inläggen i det offentliga samtalet kan förhoppnings en ny färdriktning finnas ut.

 4. Ordning och struktur är grunden
  Lars Åhlin, 19 oktober 2017

  Boken ger en nyttig och skrämmande insikt i vilken dominans det postmoderna paradigmet i läroplaner och på lärarhögskolor. Rekommendationerna i boken är lätta att instämma i. Men jag saknar några punkter:
  * ordningsproblemen i klassrummet: det krävs mycket tydligare mandat för lärarna, och mycket tydligare stöd från rektorer, skolledning och skolpolitiker, i att omedelbart slå ned på alla tendenser till mobbning, kränkningar, våld och störande beteende i övrigt. Låt grundskolan få rätt at... Läs hela recensionen

 5. En skrämmande bild av den svenska skolan
  Sten-Åke Lindahl, 19 september 2017

  När skillnaderna mellan vår skolas resultat och ffa de asiatiska skolorna syns så tydligt, blir vår framtid så naken. Utan grundkunskaper fungerar ingen. Och komplexiteten i det moderna tekniska samhället kräver kunskaper. Att noviser skall utbilda basalt noviser som sen skall testa sig fram till funktioner håller inte. De pedagoger som vi hittills haft som universitetsföreträdare måste snarast ersättas med evidensbaserade . Uppenbart går det att i andra länder skapa kunskapsgrunder som sen k... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Bloggat om Kunskapssynen och pedagogiken