Corona : ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2020-11-26
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
210 x 138 x 11 mm
Vikt
250 g
SAB
O,Veba
ISBN
9789175043722
Corona : ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi (häftad)

Corona : ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2020-11-26
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Under historien har allvarliga epidemier och pandemier varit ett återkommande gissel för mänskligheten. Men när ett nytt coronavirus fick spridning i hela världen i början av 2020 hade det gått över femtio år sedan den senaste allvarliga pandemin, och reaktionen blev närmast panikartad. Katastrofscenarier baserade på fragmentariska data fick många att befara att tiotals miljoner människor skulle dö av viruset.

Samhällen stängdes ned, undantagslagar som annars är reserverade för krig togs i bruk. Men viruset fortsatte att sprida sig som en löpeld. Snart blev det allt tydligare att covid-19 är en betydligt mindre dödlig sjukdom än vad många hade befarat, och att viruset redan var så spritt att det blivit omöjligt att stoppa. I oktober 2020 uppskattade Världshälsoorganisationen att 800 miljoner människor i världen blivit smittade, tjugo gånger fler än antalet bekräftade fall, samtidigt som bara två av tusen smittade verkar avlida i sjukdomen globalt.

I ljuset av hur tidigare pandemier upphört kommer spridningen av coronaviruset att ebba ut först efter två till tre år, när runt en tredjedel av världens befolkning blivit smittad och immun.

Historikern och klimatforskaren Fredrik Charpentier Ljungqvist sätter här in coronapandemin i ett historiskt perspektiv och jämför den med tidigare pandemier, från antiken till modern tid. En utförlig genomgång görs av pandemins förlopp, den vetenskapliga oenigheten om hur farligt viruset är, diskussionen om flockimmunitet och vaccin samt de olika åtgärderna för att hejda smittspridningen.

Fredrik Charpentier Ljungqvist är docent i både historia och naturgeografi vid Stockholms universitet och är även knuten till Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS) i Uppsala. Han forskar och undervisar i både historia och paleoklimatologi (klimathistoria) och är författare eller medförfattare till mer än 70 vetenskapliga artiklar och författare till tre tidigare populärvetenskapliga böcker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Corona : ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi
 2. +
 3. Falsklarm om corona? : coronaviruspandemin 2020 - fakta och analyser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Falsklarm om corona? : coronaviruspandemin 2020... av Sucharit Bhakdi, Karina Reiss (häftad).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Corona : ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Välbehövligt klargörande i förvirringens tid
  Anders Schærström, 12 januari 2021

  I den förvirring som just nu råder om den pågående farsotens omfattning och farlighet är detta ett välbehövligt inslag som lugnt och sakligt reder ut begreppen. Underrubriken (historiskt perspektiv) kan missuppfattas. Det historiska perspektivet finns där onekligen som välbehövlig jämförelse, men detta är en i högsta grad aktuell bok som ska läsas NU!

 2. Lysande och kunskapsrik
  Björn Wiklund, 1 januari 2021

  Boken klargör på ett lättläst sätt det mesta om hur epidemier och pandemier utvecklas och försvinner, samt hur olika försök att begränsa skadorna verkar.
  Man skulle önska att alla domedagsprofeter, undergångsapostlar och döddansare bland våra massmedias ledarskribenter och reportrar läste denna bok.

Visa alla 2 recensioner