Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2022-04-27
Upplaga
2
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
227 x 152 x 24 mm
Vikt
630 g
SAB
Kb.3
ISBN
9789175043944
Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation (inbunden)

Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2022-04-27
295
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation Kan levereras innan julafton
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    230
Visa alla 1 format & utgåvor
Medeltidshistorikern Fredrik Charpentier Ljungqvist bjuder på en lättläst exposé över den politiska, ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen i Norden under tusen år med utgångspunkt i de senaste rönen från arkeologisk och historisk forskning.

Den långa medeltiden är en introduktion till Nordens historia från folkvandringstiden på 500-talet fram till reformationen på 1500-talet. Till skillnad från tidigare översiktsverk behandlas här hela Norden, och inte bara ett enskilt nordiskt land, och den traditionella uppdelningen mellan medeltid och forntid överges. Ett av kapitlen skildrar den politiska utvecklingen, men i övrigt står de sociala förhållandena i centrum i denna översikt.

Hur bodde man och vad åt man? Vilka möjligheter fanns det att resa och hur utvecklades skeppsbyggnadskonsten? När skedde klimatförändringar och hur påverkade de människor? Vilka redskap användes i jordbruket, för hantverk och för att bygga hus och skepp? I vilken grad levde människor av självförsörjning och hur utvecklad var handeln? Hur såg lag och rätt ut? I boken behandlas allt från framväxten av nordiska kungariken och städer till jordbrukets och konsthantverkets utveckling och människors hälsa under forna tider. Vi får bekanta oss med livet för såväl kungar som trälar och följa med genom sociala omvälvningar som kristnandet, digerdöden och ståndssamhällets framväxt.

Geografiskt rör vi oss från den karga nordnorska kusten i norr till den bördiga danska myllan i söder, med avstickare till Island och Grönland och med vikingafärder i öster- och västerled.

Denna andra upplaga har aktualiserats med de senaste forsk ningsresultaten.

Fredrik Charpentier Ljungqvist är docent i både historia och naturgeografi på Historiska institutionen, Centrum för medeltidsstudier och Bolincentret för klimatforskning, alla vid Stockholms universitet. Han är även knuten till Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS) i Uppsala. Sin doktorsavhandling ägnade han åt kungamaktens reglering i de nordiska medeltidslagarna, och numera forskar han och undervisar både i nordisk medeltidshistoria och i paleoklimatologi (klimathistoria). Denna bok har delvis vuxit fram utifrån hans egen undervisning vid Stockholms universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation
  2. +
  3. Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 544 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »