Verifiering av energianvändning i befintliga byggnader (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
64
Utgivningsdatum
2012-09-20
Förlag
Recito Förlag
Dimensioner
297 x 210 x 7 mm
Vikt
237 g
SAB
Ppbc,697
ISBN
9789175172590
Verifiering av energianvändning i befintliga byggnader (häftad)

Verifiering av energianvändning i befintliga byggnader

Häftad Svenska, 2012-09-20

Slutsåld

Publikationen "Verifiering av energianvändning i befintliga byggnader" riktar sig till fastighetsägare, beslutsfattare och andra personer som arbetar med energi- och miljöfrågor i fastigheter.
Stora potentialer finns för energieffektivisering inom Sveriges fastighetsbestånd, som förnyas med endast 1% per år. 4/5-delar av Sveriges nuvarande fastighetsbestånd byggdes före år 1980 då priserna för energi var låga, räntekostnaderna höga och de tekniska möjligheterna begränsade. En del av byggnaderna är till viss del åtgärdade men utöver detta finns stora lönsamma "energieffektiviseringssteg" att ta för att uppgradera Sveriges fastighetsbestånd.
Behovet av att kunna verifiera eller följa upp energianvändning och energikostnader i befintliga byggnader är mycket stort. För att kunna verifiera energieffektivisering behöver ett antal olika delar hanteras. I dagsläget finns det ingen metod som innehåller alla dessa. Dessutom ger de delar som finns i dagens metoder osäkerheter. Osäkerheterna sammantaget kan i en ytterlighet innebära att ett energiprojekts hela besparing "drunknar" i osäkerheterna. Detta kan i sin tur innebära att beslutsfattare avstår ifrån att genomföra energieffektiviseringsåtgärder.
Osäkerheterna som finns för verifiering av energianvändning påverkar beräkningarna av miljöpåverkan i samma grad eftersom de bygger på den energianvändning en byggnad har.
Denna publikation redogör för dessa frågor och presenterar en ny metod, kallad DUR-metoden. DUR-metoden minskar antalet osäkerhetsfaktorer vid verifiering av energianvändning i befintliga byggnader. DUR-metoden syftar till vara ett "verktyg" som motiverar fastighetsägare att investera i och driva energieffektivisering i sina byggnader. Stor vikt har lagts vid att den nya metoden ska vara rationell så att den inte ska bli arbets-/kostnadskrävande.
Publikationen har utarbetats av VISEM Energy Managemet AB, som har lång erfarenhet av praktiskt energieffektiviseringsarbete och av att initiera, projektleda och följa upp energieffektiviseringsprojekt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stig Lundberg

Bloggat om Verifiering av energianvändning i befintl...