Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
112
Utgivningsdatum
2016-07-13
Förlag
Recito Förlag
Dimensioner
216 x 240 x 12 mm
Vikt
617 g
SAB
Lz
ISBN
9789175179148
Idyllen ... som försvann (häftad)

Idyllen ... som försvann

(6 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad Svenska, 2016-07-13
229
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Från glasnegativ till släktkrönika

När Per Magnus Wijkman 1963 packade ihop flyttkartongerna inför försäljningen av släktfastigheten på Glasgatan 1 i Köping, upptäckte han en låda full med gamla glasnegativ. Till hans förvåning var det bilder som hans far tagit som yngling femtio år tidigare, innan han lämnade Köping för ett liv utomlands som diplomat.

Inspirerad av dessa nu hundra år gamla negativ - en flaskpost från det förflutna - bestämde sig Per Magnus för att beskriva ett Köping som nu är borta. I boken väver bild och text samman en rik gobeläng av historier om släkten Wijkman i medgång och i motgång. De många bilderna ur faderns skattgömma levandegör en svunnen tidsepok i småstaden på gott och på ont.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Idyllen ... som försvann
 2. +
 3. Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåt... av Patrik Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Idyllen ... som försvann. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Skarpt bevarande av tidlösa bilder
  Lena Hagman, 26 november 2016

  Bilderna och karaktärerna i denna släkthistoria ger en ovanlig inblick i en svunnen idyll. Inte minst bilderna fascinerar, då de fångat starka karaktärer, inte minst kvinnor i den gripande släkthistorien. Fotografen, Per Gustaf Adolf Wijkman, fångade ansiktsuttryck och miljöer på ett naturligt sätt, som var unikt för 100 år sedan. Från glasnegativ till överraskande skarpa bilder, som om de tagits i nutid. Ett så värdefullt och förtjänstfullt bevarande av en svunnen idyll!

 2. Fotografiskt minne
  anders waldenström, 27 oktober 2016

  Fotografier har blivit en alltmer accepterad konstart och Fotografiska museet i Stockholm har blivit en succé. Än kan vindar rymma okända fotografiska skatter och ett exempel på det är Per Magnus Wijkmans bok om sin släkt, rikt illustrerad med faderns gamla fotografier framkallade från glasnegativ och skickligt restaurerade av Emil Ems.

  Det blir en lång släkthistoria med många födslo- och dödsårtal och korta beskrivningar med mer eller mindre välgrundade personliga kommentarer från e... Läs hela recensionen

 3. En idyll som lever kvar i boken
  Hans Christian Cars, 4 september 2016

  Wijkmans skildring av livet i och omkring farfaderns stora hus i Köping är trivsamt nostalgisk och författad med stor ömhet och en nypa humor. Den svarar väl upp mot fänriks Ståls bevingade ord: "Till flydda tider återgår min tanke än så gärna". Så sant som det är sagt, också i syfte att uppmärksamma författarens finsk-svenska anknytning. En mycket läsvärd släktkrönika med intressanta inblickar i hur det var att leva under 1800-talets slutskede och 1900-talets första hälft.

 4. Berättelser om en tid som flytt...
  Emil Ems, 17 augusti 2016

  I boken "Idyllen ¿ som försvann" bjuder Per Magnus Wijkman oss på en sällsam insikt i livet i småstaden Köping på gamla tider. Han berättar om sina förfäder där som levde på en knvisegg. Ett felsteg kunde när som helst leda till sjukdom, plötslig död eller fattigdom. Rätt steg däremot kunde leda till framgång och ett lyckligt liv. Författaren berättar om människoöden i släkten och väver en stor och detaljrik bild av familj, småstadsliv och samhällsstruktur för 100 år sedan - en svensk "Buddenbrooks", fastän i mindre och blygsammare format.

 5. Minnesbilder om bortglömda bilder -
  Lasse Zilliacus, 16 augusti 2016

  Likt silvret i gamla fotografiplåtar skimrar
  småstadens svunna värld genom minnenas filter -
  för varje hemkär Köpingsbo lär boken dock te sig mera som en guldgruva;
  som en juvel för envar som brinner för släktforskning
  och som en pärla för den som intresserar sig för äldre fotokonst.
  Författaren manar fram ett växlingsrikt myller av gestalter ur sin
  månghövdade släkt och kartlägger därmed ett litet stycke svensk gårdag.
  Eftersom boken utgår från hans fars åt... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Bloggat om Idyllen ... som försvann