En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
435
Utgivningsdatum
2017-02-06
Förlag
Anders Edwardsson
Dimensioner
221 x 147 x 25 mm
Vikt
641 g
SAB
Kc.5,Kc.46
ISBN
9789175331515
En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus (häftad)

En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus

Häftad Svenska, 2017-02-06
239
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
En annorlunda historia spårar framväxten av det moderna Sverige genom att ställa en rad kontroversiella frågor. Hur kunde Sverige efter mitten av 1800-talet först bli ett av världens rikaste länder, för att drygt hundra år senare på bara ett par decennier åka ner i välfärdens division två? Vad låg bakom uppgången? Vem ansvarade för förfallet?

Boken berör en rad omstridda spörsmål som frågan om vem som införde rösträtten, vad som hände i Ådalen 1931 och hur nära förbunden folkhemspolitiken var med fascismen i Benito Mussolinis Italien. En annorlunda historia riktar sig både till den historieintresserade allmänheten och till akademiker och journalister.

ANDERS EDWARDSSON är frilansande skribent och analytiker. Han har en fil mag i politisk, social och ekonomisk historia från Uppsala universitet och har även studerat historia och statsvetenskap i USA. Hans intresse för svensk och internationell historia och politik väcktes i mitten av 1980-talet, då han blev utskälld av en av sina högstadielärare efter att öppet ha sagt sig stödja USA i kalla kriget.

Den svenska historien lever!?
Anders Edwardsson visar i sin bok hur berättelserna om det förflutna formas av dagsaktuella politiska program. Mot den socialdemokratiska framgångssagan ställer han sin egen berättelse om frihetsinskränkningar i framstegets namn.

Edwardssons alternativa tolkning av den svenska historien som en berättelse om missade chanser och förkvävda initiativ, är ett tankeväckande inlägg i debatten om orsakerna till den svenska modellens kris idag.

KRISTIAN GERNER

Professor i historia vid Historiska institutionen, Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus
  2. +
  3. Är svensken människa? : gemenskap och oberoende i det moderna Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Är svensken människa? : gemenskap och oberoende... av Henrik Berggren, Lars Trägårdh (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »