En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
435
Utgivningsdatum
2017-02-06
Förlag
Anders Edwardsson
Dimensioner
221 x 147 x 25 mm
Vikt
641 g
SAB
Kc.5,Kc.46
ISBN
9789175331515
En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus (häftad)

En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2017-02-06
262
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus Kan tyvärr inte levereras innan julafton.
En annorlunda historia spårar framväxten av det moderna Sverige genom att ställa en rad kontroversiella frågor. Hur kunde Sverige efter mitten av 1800-talet först bli ett av världens rikaste länder, för att drygt hundra år senare på bara ett par decennier åka ner i välfärdens division två? Vad låg bakom uppgången? Vem ansvarade för förfallet?

Boken berör en rad omstridda spörsmål som frågan om vem som införde rösträtten, vad som hände i Ådalen 1931 och hur nära förbunden folkhemspolitiken var med fascismen i Benito Mussolinis Italien. En annorlunda historia riktar sig både till den historieintresserade allmänheten och till akademiker och journalister.

ANDERS EDWARDSSON är frilansande skribent och analytiker. Han har en fil mag i politisk, social och ekonomisk historia från Uppsala universitet och har även studerat historia och statsvetenskap i USA. Hans intresse för svensk och internationell historia och politik väcktes i mitten av 1980-talet, då han blev utskälld av en av sina högstadielärare efter att öppet ha sagt sig stödja USA i kalla kriget.

Den svenska historien lever!?
Anders Edwardsson visar i sin bok hur berättelserna om det förflutna formas av dagsaktuella politiska program. Mot den socialdemokratiska framgångssagan ställer han sin egen berättelse om frihetsinskränkningar i framstegets namn.

Edwardssons alternativa tolkning av den svenska historien som en berättelse om missade chanser och förkvävda initiativ, är ett tankeväckande inlägg i debatten om orsakerna till den svenska modellens kris idag.

KRISTIAN GERNER

Professor i historia vid Historiska institutionen, Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En annorlunda historia : folkhemmet i nytt ljus
  2. +
  3. Den förbannade optimisten Ernst Wigforss : socialisten som skapade Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den förbannade optimisten Ernst Wigforss : soci... av Henrik Arnstad (inbunden).

Köp båda 2 för 523 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »