Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Okända fakta om
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2018-03-12
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Schuler, Niclas (form)
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
450 g
SAB
K.54
ISBN
9789175456164
Okända fakta om andra världskriget (inbunden)

Okända fakta om andra världskriget

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2018-03-12
39
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Okända fakta om andra världskriget!

»En mycket lättläst ochunderhållande bok om andra världskriget ... boken är svår att lägga ifrån sig.« Bibliotekstjänst

»Bistra fakta, anekdoter och lättsam underhållning. Högst läsbart; rekommenderas som högläsning i tälten.« Hemvärnet

Historien är fylld av sådant som oförtjänt har förblivit okänt, glömts bort, ignorerats eller gallrats bort. Därmed inte sagt att stoffet är ointressant - tvärtom!

I Okända fakta om andra världskriget finns bland annat historien om Röda arméns experiment med radiostyrda stridsvagnar, drottning Elizabeths tid som mekaniker i lottakåren och björnen som tjänstgjorde i ett polskt förband.

Författarna till boken Okända fakta om andra världskriget, Niclas Hermansson och Peter Ryberg, är två gymnasielärare med ett brinnande intresse för historia. I sin bok vill de uppmärksamma ämnen och händelser kring andra världskriget som oförtjänt har fallit i historiens glömska. En del okända fakta har fått sin plats i boken för att det kunde ändrat historiens gång: Hade exempelvis Storbritannien och Förenta staterna valt att fullfölja sina planer att attackera Sovjetunionen 1945 hade efterkrigstidens historia sett radikalt annorlunda ut.

Andra okända fakta har författarna tagit med för att det hjälper oss att förstå andra världskrigets komplexa konflikt bättre: Nazisternas mardrömslika planer för Östeuropa ger oss en förståelse för vad som verkligen stod på spel.

Ytterligare okända fakta har de tagit med helt enkelt för att mänsklig anständighet säger oss att det inte får falla i glömska: Den holländska motståndskämpen Jannetje Johanna Schaft förtjänar till exempel evig hågkomst för sitt oförskräckta motstånd mot övermakten och lägerdoktorn Aribert Heim förtjänar evig skam för sin mardrömslika grymhet mot försvarslösa fångar.

Ännu mer okända fakta har författarna inkluderat helt enkelt för att det är så kuriöst och märkligt eller rent av befängt och dråpligt. Ubåtskrigets fasor till trots kan man inte låta bli att le åt orsaken till att den tyska ubåten U-1206 sjönk: på grund av ett toaletthaveri.

Pressröster om boken:

»Författarna har gjort ett ambitiöst grävarbete ... detta är ett litet axplock ur denna intressanta och ovanliga krigshistoriska bok.« Ölandsbladet

»En mycket lättläst ochunderhållande bok om andra världskriget ... boken är svår att lägga ifrån sig.« Bibliotekstjänst

»Bistra fakta, anekdoter och lättsam underhållning. Högst läsbart; rekommenderas som högläsning i tälten.« Hemvärnet

»Författarna ger i boken korta, men mycket spännande berättelser som gör att det hela blir lättläst och tillgängligt.« Hemmets vän
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Okända fakta och udda historier om första världskriget

    Niclas Hermansson

    »En riktigt läsvärd bok.« Militärhistorikern Lars Gyllenhaal Det finns många berättelser och detaljer från första världskriget som inte får plats i de traditionella historieböckerna. Det är fakta som kanske ansetts för udda eller som har glömts bo...