Clio på bio (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2018-04-16
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
225 x 170 x 25 mm
Vikt
630 g
ISBN
9789175457352
Clio på bio (häftad)

Clio på bio

Häftad Svenska, 2018-04-16
261
  • Skickas inom 10-15 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Filmer med historiskt tema tar publiken med på en resa till en svunnen tid. Men skildrar dessa filmer hur det verkligen var? Ofta har händelseförlopp förenklats, förändrats och kanske förbättrats. Kritikerna, med historiker i spetsen, pekar på förvrängningar och faktafel. Men filmer i historisk miljö handlar inte nödvändigtvis främst om det förflutna.

Ulf Zander menar att alla filmer på ett sätt är dokumentära. De speglar den tid de spelades in i och de värderingar som var rådande då: Borta med vinden handlar om 1860-talets USA, men lika mycket om 1930-talets. I Clio på bio visar Zander hur kulturella, politiska och ideologiska värden tar sig uttryck i Hollywoodfilmer.

Vad det innebär att vara amerikan förklaras ofta i Hollywoods produktioner, men de egenskaper som skiljer oss och dem åt är ingalunda statiska. I kapitel som Steven Spielbergs andra världskrig och Vilda östern: muslimer i Hollywoods föreställningsvärldar visar författaren hur det amerikanska samhället har förändrats och hur det har påverkat bilden av fienden i filmens värld.

Ulf Zander är fil dr vid Historiska Institutionen vid Lunds universitet. Han är flitig skribent i både dags- och fackpress, där han recenserar filmer och litteratur med historiska teman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Clio på bio
  2. +
  3. Historiska fiktioner : en antologi om film, tv och historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Historiska fiktioner : en antologi om film, tv ... av Elisabet Björklund, Tommy Gustafsson, Ulf Zander (häftad).

Köp båda 2 för 563 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulf Zander