Sjöröveri och slaveri i Medelhavet (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (113.7 MB)
Språk
Svenska
Serie
Världens dramatiska historia
Inläsare
Per Juhlin
Utgivningsdatum
2018-07-13
Förlag
Historiska media
ISBN
9789175458397
Sjöröveri och slaveri i Medelhavet (ljudbok)

Sjöröveri och slaveri i Medelhavet Ljudbok

(3 röster)
Ljudbok (MP3), Svenska, 2018-07-13

Styckköp

99

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"År 1732 erhöll den svenske kungen Fredrik I ett lejon i present av härskaren i den nordafrikanska staden Alger. Inte en tavla av ett lejon eller en skulptur av ett lejon, utan ett livs levande vilddjur som blev en stor celebritet efter ankomsten till det kalla Norden. Kung Fredrik lät lejonet husera i en inhägnad på Djurgården i Stockholm. Platsen fick namnet Lejonslätten."

Så inleder historikern Dick Harrison sin skildring av sjöröveriet och slavhandeln som i flera hundra år vållade oro och skräck bland sjöfarare på Medelhavet, liksom länderna runtomkring.

Slavhandeln i Medelhavet har hamnat i skuggan av den transatlantiska motsvarigheten men både i den islamiska världen och i Sydeuropa blomstrade slavhandeln i övergången från medeltiden till den tidigmoderna eran. Hundratusentals europeiska sjömän och handelsresande svävade under detta hot från 1500-talet till första hälften av 1800-talet.

Hundratals svenska sjömän tillfångatogs av pirater och hamnade i slavarbete på land eller till havs. Svenska staten tvingades betala för att få sina landsmän befriade, vilket ledde till en handel både med pengar och varor. Lejonet som dök upp i norra Europa var alltså en följd av detta handelsutbyte.

På sedvanligt maner skildrar Dick Harrison på ett engagerande vis ett viktigt avsnitt del i världshistorien. Han växlar kunnigt mellan de stora perspektiven och enskilda människoöden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Dick Harrison