Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
197
Utgivningsdatum
2020-03-27
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
218 x 144 x 20 mm
Vikt
398 g
SAB
Kc.47,Kma.46
ISBN
9789175459875
Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809 (inbunden)

Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809

(14 röster)
Inbunden Svenska, 2020-03-27
239
  • Finns i lager! Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
»K-G Bergström har genom sin nya bok på ett lättläst sätt sammanfattat många minde kända krigshandlingar på svensk mark och han har själv tillfört nya rön om den ryska ockupationens konsekvenser.« Lars Gyllenhaal (Totalförsvar & Historia)

»Litteraturförteckningen är omfattande. Boken är välskriven och lättläst. En utmärkt introduktion till 1809 års historia med utblickar både bakåt och framåt i tiden.« Ölandsbladet

K-G Bergström om tiden då delar av Sverige senast ockuperades.

Våren år 1809 var en dramatisk tid i Sverige. Kung Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp och den ryska armén sa upp den vapenvila som rådde i kriget mot Sverige. Ryska trupper invaderade svenskt fastland och den 25 mars kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix. Detta blev starten för den ryska ockupationen i Norr- och Västerbotten. För civilbefolkningen i norr blev 1809 ett nödens och dödens år. Sjukdomar, fattigdom och hunger drabbade många. Först i november lämnade de sista ryska soldaterna länet varpå ockupationen av svenskt territorium upphörde.

K-G Bergström är tidigare politisk kommentator, utrikeskorrespondent och programledare på SVT. Han är själv född i en by utanför Kalix, som låg i ockupationsområdet. I sin bok skildrar han på ett gripande sätt hur lokalbefolkningen drabbades av ryssarnas framfart men också av betungande krav från den svenska armén.

Pressröster om boken:

»K-G Bergström berättar i sin nya bok Nöd och död, om den ryska ockupationen av nordligaste Sverige utifrån perspektivet att han som historieintresserad under skolåren reagerade över att läroböckerna i historia knappast alls tog upp denna hårda tid för folket i norr. Med boken lyfter han förtjänstfullt fram denna tid av svåra umbäranden, både för soldaterna men inte minst för bondebefolkningen ... Bergström lyfter fram öden som länge varit okända för de flesta, även för historieintresserade.« Dala-Demokraten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809
  2. +
  3. Ingenjörerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ingenjörerna av Gunnar Wetterberg (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »