Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
197
Utgivningsdatum
2020-03-27
Förlag
Historiska Media
SAB
Kc.47,Kma.46
ISBN
9789175459875
Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809 (inbunden)

Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809

Inbunden Svenska, 2020-03-27
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
K-G Bergström om tiden då delar av Sverige senast ockuperades.

Våren år 1809 var en dramatisk tid i Sverige. Kung Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp och den ryska armén sa upp den vapenvila som rådde i kriget mot Sverige. Ryska trupper invaderade svenskt fastland och den 25 mars kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix. Detta blev starten för den ryska ockupationen i Norr- och Västerbotten. För civilbefolkningen i norr blev 1809 ett nödens och dödens år. Sjukdomar, fattigdom och hunger drabbade många. Först i november lämnade de sista ryska soldaterna länet varpå ockupationen av svenskt territorium upphörde.

K-G Bergström är tidigare politisk kommentator, utrikeskorrespondent och programledare på SVT. Han är själv född i en by utanför Kalix, som låg i ockupationsområdet. I sin bok skildrar han på ett gripande sätt hur lokalbefolkningen drabbades av ryssarnas framfart men också av betungande krav från den svenska armén.

Pressröster om boken:

»K-G Bergström berättar i sin nya bok Nöd och död, om den ryska ockupationen av nordligaste Sverige utifrån perspektivet att han som historieintresserad under skolåren reagerade över att läroböckerna i historia knappast alls tog upp denna hårda tid för folket i norr. Med boken lyfter han förtjänstfullt fram denna tid av svåra umbäranden, både för soldaterna men inte minst för bondebefolkningen ... Bergström lyfter fram öden som länge varit okända för de flesta, även för historieintresserade.« Dala-Demokraten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nöd och död : den ryska ockupationen i norr 1809
  2. +
  3. Allt jag känner är att mina fötter gör ont : förhören med Rudolf Höss

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt jag känner är att mina fötter gör ont : fö... av Niclas Sennerteg (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Nöd och död : den ryska ockupationen i no...