Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2015-09-27
Förlag
Förlaget Orda
ISBN
9789175538945
Uträkningen (e-bok)

Uträkningen (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2015-09-27
69
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I skogen kände han sig trygg och småsprang lugnt...

Då hörde han ljudet. Det lät som ett djur i dödsångest, men tystnade hastigt. Försiktigt smög han sig framåt för att se efter. Det kunde inte vara långt borta. Plötsligt stannade han till och sjönk med bultande hjärta ner bakom en buske. I en glänta mellan träden såg han några gymnasister som böjde sig över någon på marken och slog honom. Han kände igen dem. Vad gjorde de här så tidigt på morgonen? Det tog några sekunder och sedan såg han att de höll fast...

Hösten 1973 misshandlas en gymnasist till döds i närheten av internatskolan Skogsborg i Värmland. De skyldiga är ett gäng elever som länge terroriserat sina kamrater i skolan.

En ung elev blir av en tillfällighet vittne till mobbningen men vågar inte skvallra av rädsla för att få stryk och trots polisutredning och interna förhör på skolan hittar man därför aldrig fram till den eller de skyldiga.

I nutid sker en serie grymma mord i Stockholm och polisen upptäcker snart att det finns kopplingar till händelserna vid Skogsborg för 40 år sedan. En efter en mördas gamla elever från skolan och misstanken att det är en seriemördare som vill hämnas på de dåtida förövarna är inte långt borta. Mördaren förblir okänd, delvis beroende på en inkompetent spaningsledning.

Frustrationen över uteblivna resultat i jakten på mördaren leder till att Skogsborgs rektor och en pensionerad lärare ägnar sig åt spekulationer kring vilka som kan tänkas stå i tur att drabbas av mördaren och de identifierar en krets gamla elever som troliga förövare av det 40 år gamla mordet. Deras tips uppskattas emellertid inte av polisen som vill sköta utredningen själv utan inblandning från allmänheten. Samma blir resultatet när de försöker identifiera kretsen troliga mördare.

Mordgåtorna väcker stor uppmärksamhet och så småningom gäller detta också den revolutionärt sinnade chefredaktören för tidskriften Folkets Röst, Vendela Karlsson, en känd person från författarens tidigare böcker. Hon ser i Skogsborg ett exempel på ruttenheten i det kapitalistiska samhället och vill avslöja detaljerna i detta. I jakten på lämpliga intervjuoffer blir även hon intresserad av att hitta fram till mördaren och avslöja denne.

Skogsborgs årliga studentfest samlar elever från olika årgångar och såväl lärarparet som Vendela Karlsson ser här en möjlighet att locka fram mördaren. Som väntat inträffar det också ett mord under festens gång men mördaren försvinner.

Detta är en kriminalroman utan förankring i verkliga händelser, om än med inspiration av sådana.

Finn Bergstrand är född i Kalmar 1932. Han har som UD-anställd tillbringat större delen av sitt yrkesliv utomlands, senast som ambassadör i Singapore.

I sina tidigare böcker har han under pseudonymen Måns Ripa mestadels uppehållit sig vid Kalmarsundskusten och blandat mord och annan brottslig verksamhet med satiriska skildringar av de lokala landsortspolitikernas kamp om väljare och inkomstförstärkningar. Vendela Karlsson har varit en återkommande figur i dessa.

Det rörde sig ofta om skälmromaner snarare än kriminalromaner när Måns Ripa stod som författare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Finn Bergstrand

Bloggat om Uträkningen