Den grundlagsskyddade myten (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
1996-01-01
Förlag
Ratio
Dimensioner
223 x 150 x 20 mm
Vikt
416 g
SAB
Oet-c,Oeabb
ISBN
9789175620848
Den grundlagsskyddade myten (häftad)

Den grundlagsskyddade myten

om allemansrättens lansering i Sverige

Häftad Svenska, 1996-01-01

Slutsåld

Är allemansrätten unik för Sverige? Ingår den i ett uråldrigt rättsarv? Hur mycket av dess innehåll tog form på trettio- och fyrtiotalen? I andra länder regleras nyttjanderätten till mark och naturresurser av laga, i Sverige av en politisk myt: allemansrätten. I Den grundlagsskyddade myten spårar Gunnar Wiktorsson orsakerna till denna anomali.

Rättighet att i växlande grad utnyttja annan mark än den man själv ägt har visserligen alltid funnit. Men Wiktorssons huvudtes är att det som varit tillgängligt utanför äganderätten varit sådant som inte haft ekonomiskt värde för markägaren. Det innebär att rättigheter att utnyttja mark och naturprodukter skiftat när teknik och samhällsekonomi förändrats. Det är först med framväxten av välfärdsstaten som tanken på en generell rätt för alla att utnyttja naturresurser oavsett ägare satts i system. I och med Sveriges allt intensivare kontakter med Kontinentaleuropa ändras åter det ekonomiska värdet av våra naturresurser: Sverige utvecklas till ett rekreationsland med en betydande turistindustri. Måste då inte innehållet i allemansrätten åter omformuleras? Grunden för mark- och miljöskydd måste, som i övriga Europa, vara äganderätten, inte en politisk myt, konstaterar Gunnar Wiktorsson.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Gunnar Wiktorsson är civilingenjör i teknisk fysik och MBA. Han arbetar med strategi och affärsutveckling inom telebranschen. Han äger och förvaltar även släktgården Sännö i Småland.