Fullständiga rättigheter - Ett försvar för de första 21 artiklarna i FN:s d (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Pejling (del 22)
Antal sidor
72
Utgivningsdatum
1999-01-01
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Dimensioner
215 x 146 x 8 mm
Vikt
125 g
SAB
Oc.01,Oc
ISBN
9789175664194
Fullständiga rättigheter - Ett försvar för de första 21 artiklarna i FN:s d (häftad)

Fullständiga rättigheter - Ett försvar för de första 21 artiklarna i FN:s d

ett försvar för de 21 första artiklarna i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

Häftad,  Svenska, 1999-01-01

Slutsåld

Vår tids mest berömda rättighetstext är FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Med stöd av den har rättsaktivister och medborgarrättsrörelser under efterkrigstiden kunnat pressa sina regeringar till demokratisering och liberalisering.

Deklarationens 21 första artiklar försvarar klassiska rättigheter i den västerländska, liberala traditionen, rättigheter som alla människor har gentemot makthavar. Tanken på allas rätt till frihet från kränkning och tvång har ett brett stöd.

Men i resten av deklarationen tar FN ställning för olika välfärdsrättigheter, som rätten till arbete och bidrag, som andra människor skall tvingas producera. Johan Norberg förklarar varför sådana rättigheter inte är ett komplement till de 21 första frihetsrättigheterna, utan direkt strider mot dem. Rättighet till ekonomisk och social välfärd har en paradoxal och ickeabsolut form som bidrar till att hela tanken om rättigheter förlorar i status.

Traditionellt betraktas rättigheter som ovillkorliga.Men i dagens debatt har rättigheter allt mer kommit att betraktas endast som önskemål, eller som målsättningar. Man definierar vilka rättigheter olika grupper har och gör därefter en avvägning mellan vilka man kan uppfylla och vilka som får stå tillbaka. Det är bara genom att sluta tala om välfärdsanspråk i termer av rättigheter som vi kan återupprätta idén om oförytterliga mänskliga rättigheter.

Läs hela boken online (PDF-format)
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Norberg