Förmögen till värdighet -Wilhelm Röpke, människan och ekonomin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Pejling (del 23)
Antal sidor
92
Utgivningsdatum
1999-01-01
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Dimensioner
210 x 148 x 7 mm
Vikt
140 g
SAB
Lz Röpke, Wilhelm,Qaac
ISBN
9789175664224
Förmögen till värdighet -Wilhelm Röpke, människan och ekonomin (inbunden)

Förmögen till värdighet -Wilhelm Röpke, människan och ekonomin

(1 röst)
Inbunden Svenska, 1999-01-01
109
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Det som ger livet ett verkligt innehåll finns bortom utbud och efterfrågan, men ekonomins och samhällets uppbyggnad avgör om vi kan odla dessa värden. Wilhelm Röpke (1899--1966) vände sig mot centralisering och storskalighet, både inom ekonomi och politik. Han hade en stark tilltro till det civila samhället och förespråkade en marknadsekonomi med spritt ägande och självständiga medborgare. Utifrån sin övertygelse om människan som en andlig och moralisk varelse argumenterade han för en "tredje väg" som ratade kollektivism, men också en falsk och rotlös individualism.
Röpkes budskap är en stark plädering för friheten, men inte som ett abstrakt ideal, utan som en konkret följd av ett samhälle som uppmuntrar och stärker frihetens förutsättningar. Att "avproletarisera" medborgarna, som i det moderna massamhället gjorts egendomslösa, är en central strävan hos Röpke, som var en av ekonomerna bakom "det tyska undret" efter andra världskriget. Men i grund och botten krävs också en andlig pånyttfödelse. Människan ges bara möjlighet att utveckla sin potential i ett fritt och decentraliserat samhälle, men ansvaret för att ta möjligheten är individens eget.
I Förmögen till värdighet tolkar Johan Hakelius Wilhelm Röpkes idéarv och sätter det i relation till andra tänkare, från Edmund Burke, Evelyn Waugh och C K Chesterton till Vàclav Havel och Geoff Mulgan. Röpkes klassiska humanism har djupa rötter, men dess bladverk växer in i vår samtid.

Johan Hakelius är politisk redaktör i Finanstidningen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Förmögen till värdighet -Wilhelm Röpke, människan och ekonomin
  2. +
  3. Ofrivilligt sexobjekt : till vältränad förmögen snygging

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ofrivilligt sexobjekt : till vältränad förmögen... av Ulla Ulrika Björkman (kartonnage).

Köp båda 2 för 370 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Hakelius