Det man ser och det man inte ser - och andra essäer (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
1999-01-01
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Originalspråk
Franska
Dimensioner
192 x 114 x 10 mm
Vikt
220 g
SAB
Qaabae
ISBN
9789175664255
Det man ser och det man inte ser - och andra essäer (häftad)

Det man ser och det man inte ser - och andra essäer

(1 röst)
Häftad Svenska, 1999-01-01

Slutsåld

Ekonomen Frédéric Bastiat (1801--1850) var en av Frankrikes största liberaler. Under sina blott sex år av aktivt engagemang lyckades han bli nationell politiker, grunda liberala tidningar och skapa en fransk frihandelsrörelse. I motsats till klasskampsteoretiker och pessimistiska ekonomer var Bastiat övertygad om att alla samhällsklasser kunde få det bättre genom lika rättigheter och en fri marknad. Han skrev artiklar och böcker för frihandel och mot statstvång, som lästes i hela Europa. Mer än någon annan inspirerade han t ex det liberala systemskiftet i 1800-talets Sverige.
  Men Bastiat är kanske mest berömd som pedagog. I sina texter riktade han sig direkt till allmänheten och förklarade komplicerade ekonomiska samband enkelt och humoristiskt. Samma myter som Bastiat avfärdade hörs i dagens debatt: maskinerna tar våra jobb, vi måste dela på jobben, statliga utgifter sätter fart på ekonomin, tullar gör ett land rikt, o s v. Det gör att hans texter fortfarande är högaktuella.

I volymen ingår, förutom titelessäen, bl a klassiska texter som "Lagen" och "Petition". I en introduktion presenterar Johan Norberg Bastiats verksamhet och idéer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Frédéric Bastiat

  • Ekonomiska sofismer

    Frédéric Bastiat

    Ekonomiska sofismer, av Frédéric Bastiat Frédéric Bastiat (1801-1850) är en av den liberala idéhistoriens mest läsvärda författare. Ekonomiska Sofismer är en samling essäer som Bastiat publicerade i ekonomiska tidskrifter på 1840-talet. Detta är f...

  • Det man ser och det man inte ser : och andra texter av Frédéric Bastiat

    Frédéric Bastiat

    Bastiat var en viktig röst i sin samtid, med inflytande långt utanför Frankrikes gränser. Men hans argumentation är också slående tidlös och av stor relevans för 2020-talets debatter om globalisering och handel. Denna volym samlar alla Bastiats me...