Eli Heckscher om staten, liberalismen och den ekonomiska politiken. Texter (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
404
Utgivningsdatum
2000-12-01
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Medarbetare
Wickman, Kurt (red.)
Dimensioner
215 x 151 x 27 mm
Vikt
630 g
SAB
Qaabb
ISBN
9789175664514
Eli Heckscher om staten, liberalismen och den ekonomiska politiken. Texter (häftad)

Eli Heckscher om staten, liberalismen och den ekonomiska politiken. Texter

Häftad Svenska, 2000-12-01
189
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Eli Heckscher (1879 1952) är en av 1900-talets största svenska ekonomer. Han var med om att utforma det tidiga 1900-talets marknadsekonomiska politik som karaktäriserades av frihandel, skepsis mot statliga regleringar och en kompromisslös tro på den liberala demokratin.

I kretsen av neoklassiska svenska ekonomer som blev inflytelserika även utanför landets gränser hade Heckscher en nyckelroll. Han kritiserade skickligt och framsynt de interventionistiska idéer som trängde fram på 1930-talet, t ex Keynes idéer om att politikerna skulle försöka finjustera konjunkturerna, och de totalitära idéerna om planhushållning.

Genom sitt medarbetarskap i Dagens Nyheter förklarade Heckscher pedagogiskt ekonomiska sammanhang för en stor publik. Som vetenskapsman blev han internationellt erkänd för utvecklandet av grunden för det s k Heckscher-Ohlin-teoremet inom frihandelsteorin. Hans arbete om merkantilismen är banbrytande liksom den breda framställningen av Sveriges ekonomiska historia. Han introducerade också ämnet ekonomisk historia i Sverige.

Heckschers texter är påfallande fräscha, och det nya intresset för marknadsekonomi och avregleringar kan i en mening ses som en omstart på den diskussion som Heckscher inledde på 1930-talet. Kurt Wickman är ekonom och fil dr, för närvarande knuten till universitetet i Bangkok och högskolan i Gävle.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Eli Heckscher om staten, liberalismen och den ekonomiska politiken. Texter
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (inbunden).

Köp båda 2 för 396 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eli F Heckscher