Vänstern och tyranniet - Det galna kvartsseklet (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2003-06-01
Upplaga
2
Förlag
Timbro
Dimensioner
182 x 113 x 24 mm
Vikt
245 g
SAB
Ocgd-c,Occ.09.1994
ISBN
9789175665351
Vänstern och tyranniet - Det galna kvartsseklet (pocket)

Vänstern och tyranniet - Det galna kvartsseklet

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2003-06-01

Slutsåld

Vänstern och tyranniet -det galna kvartsseklet är den svenska vänsterns hyllningar till totalitära stater och rörelser, från slutet av 60-talet till början av 90-talet. Ledande politiker och skribenter kom att skönmåla förtryckare i många länder. Per Ahlmark belyser medlöperiet och ställer frågan hur detta var möjligt. Han visar hur motviljan mot västvärlden, USA och Israel har dominerat socialisternas tänkande.

Vänstern och tyranniet bygger på övertygelsen att konflikten demokrati diktatur är den viktigaste i vår tid. Från den utgångspunkten granskas en rad ledande debattörer: P O Enquist, Gunnar Fredriksson, Sven Lindqvist, Jan Guillou, Anders Ehnmark, Sverker Åström, Pierre Schori, Göran Palm, Sten Andersson, Karl Vennberg, Jan Myrdal, Arne Ruth, Olof Lagercrantz, Olof Palme och andra.

Med sin analys och polemik tecknar Per Ahlmark ett porträtt av en mörk epok i svensk utrikesdebatt. Han ger kontur åt en kulturkamp som fortsatt in i 2000-talet. Nya hot från extrema läror frestar gamla och unga medlöpare att åter svika demokratins ideal.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vänstern och tyranniet - Det galna kvartsseklet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Författaren
  BH, 24 mars 2015

  är galen även i de fall som han har rätt så är han ändå galen. Vilket säger något om hur konformt vårt land var på den tiden. Så det är svårt att riktigt avgöra om han var galen till att börja med eller om det var kampen mot den allestädes närvarande socialdemokratiska ideologin som gjorde honom galen. I vilket fall bör man läsa på egen risk då galenskap kan smitta genom ord.

  /BH

 2. Forne vice statsministern Per Ahlmark kan skriva om...
  Sebastian Lindqvist (Stockholm), 16 april 2013

  Forne vice statsministern Per Ahlmark kan skriva om allvarliga saker med en humoristisk ton. Kallad "vänsterns störste fiende i Sverige" och man förstår varför. Intresserad av svensk politisk historia eller svensk politik så kommer du gilla denna.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Per Ahlmark