Glädjedödarna : en bok om förmynderi (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
311
Utgivningsdatum
2011-05-19
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Dimensioner
178 x 110 x 22 mm
Vikt
250 g
SAB
323.09485,Oc.01
ISBN
9789175667768
Glädjedödarna : en bok om förmynderi (pocket)

Glädjedödarna : en bok om förmynderi

(9 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket Svenska, 2011-05-19

Slutsåld

De har utnyttjat vetenskap och moral för att göra det oskyldigaste nöje till samhällshot, från dans och serier i går, till kall öl och godis i dag.

Inget problem har varit för stort för att landa i futtigt förmynderi, som när makarna Myrdals program för att möta befolkningsminskningen slutade i inventering av medborgarnas linneskåp. Inga problem är heller för små, som när Kalmar kommun i dag byter ut barnens däcksgungor av rädsla för att barnen ska få cancer av att tugga på däcken.

I varje sådan fråga har vanligt folk, affärsidkare och någon enstaka opinionsbildare funnit sig stå mot en enad kår av experter, politiker och myndigheter som till synes haft moralen, vetenskapen och det sunda förnuftet på sin sida. Så här i efterhand kan de flesta skratta åt eländet.

I den här boken går Mattias Svensson igenom vår tragikomiska historia av dansbaneelände och befolkningskris och ifrågasätter i ljuset av dem dagens hotbilder och förbud. Han skärskådar förmyndarnas ideologi, moral, vetenskap och politik. Slutsatsen är att de nöjsamt liberala lättingarna, snarare än den allvarsamma expertisen bakom förmynderiet, har rätten på sin sida. Ofta utan att veta det själva.

Mattias Svensson är skribent och författare. Han skrev 2005 boken Peta inte i maten! som avslöjade överdrifter och förmyndarmentalitet i debatten om mat, vikt och hälsa.

"Vi som har en mer pragmatisk än principiell syn på förbud, frihetsbegränsningar och förmynderi får en tuff utmaning. Svensson tvingar oss att skärskåda och ompröva våra argument. Glädjedödarna är ett passionerat försvar för friheten att välja även i de fall då valen kan ifrågasättas."

Björn Johnson,
statsvetare och forskare vid Malmö högskola

Den här boken kommer att reta gallfeber på Folkhälsoinstitutet, kristdemokrater, nykterister, barnmorskor, hälsofantaster, folkpartister, frireligiösa, miljövänner, regeringen, hönsmammor, viktigpettrar, Systembolagsdirektörer, Siewert Öholm, Göran Greider och halva vänstern. Den är med andra ord riktigt bra.

Magnus Betnér
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Glädjedödarna : en bok om förmynderi. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En värdefull liten volym
  Christer Franzén, 19 april 2017

  Idag angrips yttrandefriheten från många håll. Censurivrarna verkar bli allt fler liksom moraltanterna. Den politiska korrektheten ligger som en våt filt över samhällsdebstten. Glädjedödarna är en utmärkt korrektiv mot alla typer av mentala korsetter. De historiska spåren förskräcker. Boken borde vara obligatorisk läsning för alla beslutsfattare. Och alla andra som oroas över samhällsutvecklingen.

 2. Oerhört ögonöppnande
  Björn Brändewall, 24 mars 2015

  Borde vara obligatorisk läsare för alla politiska makthavare och högre tjänstemän. Skulle må bra av ett ämnesordsindex, så man kunde använda den mer som uppslagsbok.

 3. Gott om exempel boken igenom där Mattias Svensson på...
  Etniskt ren, 18 oktober 2013

  Gott om exempel boken igenom där Mattias Svensson på ett begripligt språk beskriver och leder i bevis hur Sverige genomsyras av elitistisk paternalism. Möjligen är Mattias Svensson lite för pratglad och texten skulle ha mått bra av att kortas ner emellanåt för att skärpa fokus. Klart läsvärd dock, om man tröttnat på att känna sig omyndigförklarad!

 4. Rekommenderas varmt
  IMV, 10 juni 2011

  Det här är en jättebra bok. En ögonöppnare för oss som tänkt att det där med förbud säkert är motiverat och vetenskapligt belagt och att politikerna vet väl vad de gör. Dessutom är den både snygg och rolig.

 5. Läsvärt om viktigt ämne
  Johan, 9 juni 2011

  Jag rekommenderar läsning, dels för argumentationen, men kanske framför allt för den historiska genomgången, som sätter dagens diskussioner i perspektiv.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Mattias Svensson