I väntan på välfärden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
106
Utgivningsdatum
2012-11-14
Förlag
Timbro
Dimensioner
210 x 135 x 7 mm
Vikt
154 g
SAB
Oh,360
ISBN
9789175669113
I väntan på välfärden (häftad)

I väntan på välfärden

Häftad Svenska, 2012-11-14

Slutsåld

Välfärdsstatens ambitioner är höga men hjälpen dröjer ofta. Patienter kan tillbringa månader och år i vårdköer. De som söker sjukersättning måste ofta vänta mer än ett halvår på att ärendet ens ska behandlas. Och inte bara medborgarna får stå i kö. Företagsinvesteringar går om intet när tillstånden dröjer. Köer är dyra, ineffektiva och skapar lidande. Långa väntetider inom den offentliga sektorn hämmar jobbskapande och tillväxt.
Men man kan göra någonting åt saken. I denna bok argumenterar Nima Sanandaji för att vi måste ta ett helhetsgrepp på köerna. Författaren pekar på tolv olika reformstrategier som kan minska ledtiderna. Välfärdsgarantier, fokus på behovsprövning, mer konkurrens bland välfärdsutförarna och företagslotsar och välfärdslotsar kan korta de väntetider som utgör
akilleshälen inom svensk välfärd.

Nima Sanandaji är licentiat vid KTH, har tidigare forskat vid Cambridge University och skrivit mycket om integration, kvinnors karriärmöjligheter, företagande samt social och ekonomisk fattigdom, bland annat boken Från fattigdom till framgång (Timbro).

Nima Sanandaji pekar förtjänstfullt på de effekter som uppstår när samhällets resurser för social välfärd begränsas och olika grupper i samhället ställs mot varandra. Han gör också klart att köer kostar.

Jan Edling, Flexicurity, tidigare analytiker på VINNOVA och LO-utredare
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om I väntan på välfärden