Kina som stormakt : utrikespolitik, strategier och paradoxer (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
235
Utgivningsdatum
2013-04-11
Upplaga
2
Förlag
Timbro
Medarbetare
Godement, Francois (förf.) / Parello-Plesner, Jonas (förf.) / Richard, Alice (förf.) / Hedberg Grimlund, Nils (red.) / Sundbom, Henrik (form)
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
230 g
SAB
327.51,Ob
ISBN
9789175669236

Kina som stormakt : utrikespolitik, strategier och paradoxer

Häftad,  Svenska, 2013-04-11
55
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Den framväxande supermakten Kina genomgick ett maktskifte under vintern 2012/2013. Denna omarbetade upplaga är den första svenska boken som kommenterar maktskiftet och vad det innebär. Boken diskuterar Kinas roll i världen och hur landet använder sin växande styrka.

Kapitlet Partiet styr allt och inget av Nils Hedberg Grimlund analyserar kommunistpartiets samhällspenetrerande sätt att styra Kina, och vad omvärlden kan förvänta sig av landets nya ledarklick.
Kinas utmaningar av Guy de Jonquières är en genomgång av nuläget i Kinas ekonomi, inrikespolitiska osäkerheter, och utrikes politiska vägval. Hegemoni med kinesiska särdrag av Aaron L Friedberg och Fördelarna med ett självsäkert Kina av Thomas J Christensen, tar upp den övergripande frågan om Kinas utrikespolitiska situation från olika utgångspunkter. Friedberg analyserar den allt hårdare konkurrensen i Östasien mellan Kina och USA och varnar för den risk för konflikt som föreligger om någon av sidorna missköter den nödvändiga balansgången. Christensen vänder delvis på denna diskussion och resonerar kring fördelarna med att Kina tar större plats i världen.

Två kapitel analyserar Kinas påverkan på Europa respektive Afrika. I Kina och kupperna gör Jonathan Holslag en analys av Kinas sätt att bemöta fem afrikanska statskupper mellan 2003 och 2010. Kapplöpningen om Europa av François Godement, Jonas Parello-Plesner och Alice Richards diskuterar Kina i den flerdubbla rollen som livräddare, inköpare av underprissatta tillgångar och möjligen splittrande kraft i skuldkrisens Europa.
Det avslutande kapitlet, Relationernas och krigslisternas Kina av Nils Hedberg Grimlund, tar upp den viktiga roll som Kinas historiska idétraditioner spelar i många kinesers vardagsliv, hur utmaningar bemöts genom en kombination av nära relationer, avancerade strategier och taktiska knep och hur detta redan idag påverkar resten av världen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »