Sveriges afrikanska krig (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2013-08-21
Förlag
Timbro
Medarbetare
Ullstrand, Helena (form) / Nilsson, Anton (foto) / Boström (omslagsbild), Donald (foto)
Dimensioner
210 x 130 x 20 mm
Vikt
400 g
ISBN
9789175669533
Sveriges afrikanska krig (storpocket)

Sveriges afrikanska krig

Storpocket Svenska, 2013-08-21

Slutsåld

Sveriges afrikanska krig av Bengt Nilsson är en uppgörelse med hela den svenska biståndskulturen och avslöjar hur Sida under flera decennier har finansierat krig och stöttat diktaturer i Afrika. Med konkreta exempel från Etiopien, Uganda och Sudan visar Bengt Nilsson hur biståndspengar systematiskt försnillas och leds på avvägar för att slutgiltigt hamna på konton som kontrolleras av militären.

I Uganda har regeringen fört krig mot sina egna medborgare i över 20 år. Sverige har hela tiden varit en frikostig sponsor av denna blodiga verksamhet, vars offer till stor del är barn som tvingas ut i strid. I boken intervjuar Bengt Nilsson ugandiska journalister, politiker och människorättsaktivister som anklagar Sverige för delaktighet i våldet.

Sudan plågades av ett inbördeskrig mellan 1983 och 2005. Under samma tid skänkte Sverige en halv miljard kronor som skulle användas för livsmedelshjälp. Merparten av de pengarna försvann till annat än mat, den mat som kom fram försörjde till stor del de stridande soldaterna. Sverige donerade också miljontals kronor till en norsk biståndsorganisation som i hemlighet hjälpte gerillan med materiel och förnödenheter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bengt G Nilsson