Kanotidrott: 150 år av glädje (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (48.0 MB)
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2016-12-14
Förlag
Books on Demand
ISBN
9789175694030
Kanotidrott: 150 år av glädje (e-bok)

Kanotidrott: 150 år av glädje (e-bok)

E-bok, Svenska, 2016-12-14
104
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
För 150 år sedan färdades för första gången en kanot över svenska vatten. För att uppmärksamma minnet av pionjären John MacGregors kanotfärd genom Sverige sommaren 1866 ger Föreningen för Kanot-Idrott ut denna skrift som i ett antal nedslag berättar om MacGregor och ett antal andra framstående eller helt vanliga kanotister fram till idag.

Sveriges äldsta kanotförening, Föreningen för Kanot-Idrott, grundades 1900. Dess medlemmar var tongivande när den nya idrotten fann sin första form i Sverige. Här berättas om kanotens tidiga evolution från paddelbara segelkanoter och segelbara paddelkanoter till kanotkryssare, paddeltävlingskanoter och andra specialfarkoster. Läsaren får möta både sportskvinnor och campingmän, och detaljer avslöjas kring FKI:s tidiga inflytande genom Fritiof Santesson över både Svenska Kanotförbundet och IRK, mellankrigstidens första internationella kanotförbund.

Gustaf Nordins epokgörande kanotfärd från Stockholm till Paris hösten 1905 skildras i detalj, liksom Herman Lantz' och RC Andersons uppmärksammade färd till St Petersburg sommaren 1909.

En framstående tidig FKI-medlem var Sven Thorell, upphovsman till ett stort antal kanotkonstruktioner men även flitig skribent och skicklig fotograf. En annan tongivande medlem var Gerhard Högborg, konstruktör av paddel- och segelkanoter, men även driven tecknare och målare.

Arne och Elna Ekström, som i mer än femtio år seglade sin D-kanot Unda porträtteras i boken, liksom Nils-Göran Bennich-Björkman, som i nitton år färdades på världshaven i sin segelkanot Peter Pan. Ett av bokens avsnitt påvisar att FKI ända sedan de allra första åren har haft aktiva kvinnliga medlemmar.

Ända sedan 1903 arrangerar FKI paddeltävlingen Djurgårdsloppet, en av Sveriges äldsta idrottstävlingar. Men vid sidan av den och andra tävlingar visste FKI:s grundare att kanotidrott också är naturupplevelser och kamratlig samvaro.

'Kanotidrott -150 år av glädje' fångar både tidig svensk idrottshistoria och livet i en anrik förening under 116 år fram till idag. Boken är ett tvärsnitt genom FKI och svenskt kanotliv igår och idag, bland paddlare och seglare. Även om FKI inte behöver missionera för kanotidrotten som för ett sekel sedan, så bör boken ge inspiration för fler än FKI:s medlemmar - oavsett om man färdas i havskajak, segelkanot, skärgårdskajak, SUP eller någon annan kanotartad farkost, eller bara är intresserad av ämnet.

Redaktör: Sven Sievers
Omslagsillustration: Christian Poignant

Föreningen för Kanot-Idrott är Sveriges äldsta kanotförening,
grundad 2 december 1900 i Stockholm. Medlemmarna ägnar sig åt kanotsegling och paddling. Klubbhuset ligger på Måsholmen vid
Djurgårdsbrunnskanalens mynning i Lilla Värtan. www.fki.se
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kanotidrott: 150 år av glädje