Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 4)
Antal sidor
410
Utgivningsdatum
2015-06-15
Upplaga
1
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
180 x 110 x 27 mm
Vikt
237 g
SAB
Hc
ISBN
9789175791074

Att inte vilja se

(116 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket, Svenska, 2015-06-15
51 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden ska komma att kallas Andra världskriget. För Lauritz, den äldste av bröderna Lauritzen, blir det allt svårare att undvika att ta ställning.

Familjens största ekonomiska tillgångar finns i Tyskland, liksom barnens morföräldrar. Men Tyskland har också ockuperat brödernas hemland Norge. Lauritz äldste son Harald är officer i SS och stationerad i Oslo. Äldsta dottern Johanne arbetar inom den norska motståndsrörelsen, hans andra son är officer i den svenska flottan och yngsta dottern förefaller vara någon sorts spion.

Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också hela familjen. Och varje gång det ser ut som en ljusning blir det bara värre. Inte ens i det idylliska Saltsjöbaden långt från slagfälten kan man längre skydda sig mot mörkret. Till slut handlar det bara om att överleva - fysiskt och moraliskt.

Jan Guillous romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet - mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna, Dandy och Mellan rött och svart utkommit.

"Guillou behärskar sitt hantverk från inledningsmening till slutpunkt, inklusive vidhängande cliffhanger. "
Nils Schwartz, Aftonbladet

"Jag kan inte säga det enklare eller entydigare: Missa den inte! Läs romanerna!"
Gefle Dagblad

"Det måste sägas att Guillou i ingenjör Lauritzen har skapat en trovärdigt mångdimensionell gestalt. Guillou skriver klart och snyggt ..."
Dagens Nyheter

"Lauritz har under roman-svitens gång förvandlats från en fullfjädrad hjälte hämtad från sagornas värld till en människa med verklighetens såväl eftersträvansvärda som förkastliga egenskaper. Bra jobbat, Guillou! Det bådar gott inför fortsättningen."
Östgöta Correspondenten

"Jan Guillou skriver känslofylld samhällshistoria Det stora århundradet växer!"
Norrköpings Tidningar

"Vi som följt Guillous romanbygge kan bara imponeras. Den här serien blir bara bättre och bättre. Guillou skriver med lätt och varlig, i sina stunder, ömsint hand."
Västerviks-Tidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Att inte vilja se
 2. +
 3. Blå stjärnan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Blå stjärnan av Jan Guillou (pocket).

Köp båda 2 för 105 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Att inte vilja se. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Familjeberättelse med verkligheten som bakgrund
  Kretteln, 28 september 2016

  Som vanligt med Jan Guillous böcker en bitvis spännande skildring. Trovärdigt om hur nazismen och andra världskriget uppfattades. Efterskriften ger intressant material som bakgrundsinformation.

 2. Ny vinkling av Sverige under andra världskriget
  Birgitta Larsson, 1 mars 2016

  I boken förs tankar och synpunkter på andra världskriget fram, uttryckta av personer i Sverige, på ett sätt som vi inte varit vana vid att läsa om kriget och som ger en djupare insikt av hur man upplevde kriget. Genom att låta den lågmälde och vänlige Lauritz framföra dessa tankar lyckas Guillou visa att det fanns de som var tyskvänliga utan att för den skulle vara nazister.

 3. Ett bra hantverk.
  Calrl Henriksson, 12 oktober 2015

  Jan är en duktig författare. Boken är lättläst och intressant. Roligt
  att han valt huvudpersoner i serien som sitter på andra sidan. Han kan inte
  låta bli att driva en tes som inte är helt okontroversiell.
  Bra jobbat!

 4. Bra och underhållande...
  Arne Jansson Kalén, 7 oktober 2015

  Intressant med en ny ingångspunkt på något som det skrivits tonvis med böcker om. Guillo lyckas få fram både det historiska perspektivet och det personliga hos karaktärerna.

 5. Fängslande
  Periodläsare, 18 september 2015

  Jan Guillous serie om familjen Lauritzen är så intressant och lättläst. Att inte vilja se är en av de bästa böckerna i serien. Mycket välskriven och får mig att reflektera över andra världskrigets insatser från alla berörda parter.

 6. Guillous bästa!
  KL, 17 augusti 2015

  Jan Guillos romanepos Det stora århundrandet griper tag i mig och hans fjärde bok är hans hittills absolut bästa. Mästerligt skriven.

 7. Bland det bästa jag läst.
  Kari Smedberg, 30 juli 2015

  Hela Guillos serie om det stora århundradet är fantastisk läsning och historiekunskap. Guillou är också mycket duktig på att beskriva människors känslor och relationer.

 8. Mycket bra!

  Mycket välskriven del 4 om bröderna Lauritzen. I den här boken följer vi familjens strävanden under andra världskriget. Ser fram emot del 5.

Visa alla 8 recensioner

Bloggat om Att inte vilja se