Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 5)
Antal sidor
479
Utgivningsdatum
2016-06-17
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
178 x 110 x 30 mm
Vikt
261 g
SAB
Hc
ISBN
9789175791708
Blå stjärnan (pocket)

Blå stjärnan

(65 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket, Svenska, 2016-06-17
54
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Jan Guillous mästerepos Det stora århundradet är framme vid femte boken. Precis som i Mellan rött och svart handlar Blå stjärnan om andra världskriget. Denna gång genom Lauritz döttrars ögon.

Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden kommer att kallas andra världskriget. Konflikten skär djupt in i familjen Lauritzen där den äldste brodern Lauritz varken vill se eller förstå vad som händer.
För hans två döttrar Johanne och Rosa är perspektivet och moralen den rakt motsatta. Rosa är anställd inom den legalamilitära underrättelsetjänsten. Hon kommer därmed att tillhöra den lilla krets i det svenska samhället som vet mestom kriget. Johanne, som redan i början av kriget arbetade som kurir åt den norska Hjemmefronten, är närmast förutbestämd att hamna i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi eftersom hon rekryterats av den brittiska spion- och sabotageorganisationen, SOE. Inom kort befordrad till kaptens grad i den brittiska armén kommer hon att hamna i strid med såväl SS-styrkor i Norge som tyska gränsvakter när den största och viktigaste operationen närmar sig: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen. Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan.

Jan Guillou gör den här gången ett gästspel i sitt specialområde spionromanen.
Jan Guillous romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna, Dandy, Mellan rött och svart samt Att inte vilja se utkommit.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Blå stjärnan
 2. +
 3. Äkta amerikanska jeans

De som köpt den här boken har ofta också köpt Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou (pocket).

Köp båda 2 för 109 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Blå stjärnan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Varför har Jan tagit till så orealistiskt våld
  Hans Lennart Lann, 13 november 2017

  Mycket bra till en början men åldern har tydligen tärt på Jan så det är tydligen överträffande av Qvinnovåld Sexuelt som måste till nu i berättelserna. För att överträffa andra skribenter Backa tack
  Hans

 2. Mästerlig!
  Hans Magnus Lönnberg, 5 februari 2017

  Gedigen och fängslande berättelse om en omvälvande tid i Sverige. God historisk "research" med språklig spänst som griper tag om en med spänning!!

 3. Två gula stjärnor
  Sven Christian Erikson, 24 november 2016

  Inte lika bra som de föregående böckerna i serien Brobyggarna. Har läst hälften nu och överväger att strunta i resten.

 4. Bra
  hugo, 23 augusti 2016

  Som alltid har författaren lyckats, underhållande, samtidigt som det är en historielektion för den yngre generationen.

  Rekommenderas varmt. Skall ge böckerna till mina barnbarn.

 5. Blå blå ögon
  Barbro Norberg, 11 augusti 2016

  Boken är en kriminalroman och är författarens första.Handlingen tilldrar sig på Cypern och miljöbeskrivningen är mycket bra. Man känner sig förlyttad dit.Den handlar dels om en kvinna som blir änka och om hennes liv. Men boken handlar också om framgångsrika svenska män som blir bestialiskt mördade.Svensk polis kommer dit och ska försöka lösa morden och då sker fler mord.

  Trodde under läsningens gång,att att jag visste vem mördaren var. Men nej!Då allt uppenbarade sig blev jag helt ... Läs hela recensionen

 6. Lärorikt
  Margareta , 4 juli 2016

  Hur var det egentligen för kvinnorna i Sverige under andra världskriget? Guillou berättar gärna om de viktiga uppdrag som riktigt tuffa kvinnor, en del kanske lycksökare, utförde under ofta pressade situationer. Och han gör det på ett alldeles ovanligt medryckande sätt. Tänkvärt och lärorikt.

Visa alla 6 recensioner

Bloggat om Blå stjärnan