Fattigfällan (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2017-04-18
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Grandin, Elina (form)
Dimensioner
177 x 110 x 17 mm
Vikt
150 g
SAB
Oh
ISBN
9789175792408
Fattigfällan (pocket)

Fattigfällan

(18 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket, Svenska, 2017-04-18
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 8 format & utgåvor
NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET FÖR ÅRETS SVENSKA FACKBOK 2016.

Hur snabbt kan det gå att förlora allt?

Beata har arbetat hela sitt vuxna liv och försörjt sina barn själv. Hon har aldrig haft sociala problem och har alltid betalat sina räkningar i tid. Som egenföretagare har hon aldrig haft någon hög inkomst, men hon har alltid klarat sig.

Tills den dag hon blir långvarigt sjuk. Det sociala skyddsnät Beata trodde fanns visar sig ha stora maskor och hon trillar rakt igenom ner i avgrunden. Hennes liv förvandlas till ett rent helvete kantat av förnedring och svält. Från att ha varit en vanlig skattebetalare står hon nu i Frälsningsarméns soppkö. Samhället tar inget ansvar och inte ens de närmaste förstår vidden av hennes misär. För inte kan väl en skötsam svensk medborgare bli vräkt eller sakna pengar till mat?

Beatas berättelse är ett sant levnadsöde i det vi kallar vår välfärdsstat.

"Charlotta von Zweigbergk har skrivit en skrämmande bok om fattigdom, på svältgränsen, ett socialreportage där personerna har fiktiva namn, men som lika fullt bär autenticitetens prägel."
Svenska Dagbladet

"Fattigfällan är ett djupt upprörande dokument om ett Sverige som politikerna aldrig pratar om."
Aftonbladet

"Med stort patos skildrar von Zweigbergk Beatas kamp för att hålla näsan över vattenytan och kanske, kanske få behålla en liten smula mänsklig värdighet."
Norrköpings tidningar

"Framför allt gör boken mig rädd. Om detta är Sverige, känt för att ta hand om sina svaga, vart är då samhället och medmänskligheten på väg?"
Göteborgsposten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Fattigfällan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Utmärkt!
  Margit, 2 januari 2021

  Alla svenskar borde läsa detta! Synnerligen dem som fortfarande tror på att Sverige är ett välfärdsstat. Mycket bra skriven berättelse om livet som utförsäkrad.

 2. Politiker läs denna
  Doris Kia , 1 april 2019

  Så kan ni lära er hur eländigt det är att vara fattigo svälta i dagens Sverige
  Alla dessa stopp för att fåminsta lilla hjälp det här kan nigöra något åt
  Man skäms hur det ser ut idag vi kan allahamna i denna fälla det är bara tex lite sjukdom som behövso du ligger där o skulderna växer

 3. Nödvändig!
  40-talist, 16 september 2018

  Boken var en chock. Dess brutala ärlighet beskriver hur illa det är med välfärden - systemkollaps? Om vår jämlika och demokratiska civilisationsform skall överleva behöver hela bidragssystemet ses över så att människor inte behöver svälta och frysa och bli illa behandlade av myndigheter om de råkar bli sjuka.

 4. Nyttig bok att läsa.

  Det är en lärorik bok att läsa för alla. Vårat skyddsnät är inte så lätt att få till. Man får alltid lägga till ett men eller och.

 5. Mycket viktig bok
  Antares (Stockholm), 14 maj 2017

  Kanske är den inte så välskriven, i början är det mycket upprepningar ... men helhetsintrycket är ... skakande.
  Alla borde faktiskt läsa den här boken, särskilt alla som tror att vi lever i ett samhälle som värnar om dem som drabbas av olycka eller sjukdom, ett samhälle som tar hand om sina svagaste.
  Det kan faktiskt vara så här illa. Det finns en fullständigt idiotisk byråkratisk tungroddhet i våra myndigheter som gör det nästan omöjligt att ens söka hjälp på ett "korrekt" sätt. Vå... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Charlotta Von Zweigbergk