När tron blir sång : om psalm i text och ton (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2008-12-23
Förlag
Artos & Norma Bokförlag
Dimensioner
225 x 156 x 22 mm
Vikt
560 g
SAB
Gz
ISBN
9789175804125

När tron blir sång : om psalm i text och ton

Inbunden,  Svenska, 2008-12-23
279
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Vad är en psalm? Säger psalmen något om författarens livserfarenhet och religiösa hemvist? Speglas tillkomsttid och omvärld i psalmen? Talar psalmens bildspråk till vår samtid? Vad betyder melodin?

I tolv fristående kapitel med skiftande infallsvinklar och fokus gör Inger Selander nedslag i svensk psalmhistoria från 1530-tal till millennieskiftet 2000. Översikter varvas med presentation av författarskap och analyser av enskilda psalmer från olika fromhetsriktningar
eller användningsområden. Tonvikten ligger vid den psalmförnyelse som skedde under 1970- och 1980-talen i internationell växelverkan.
Ljuset faller på insatser av Anders Frostenson, Britt G. Hallqvist, Olov Hartman, Bo Setterlind, Arne H. Lindgren och Ylva Eggehorn. Några kapitel ägnas åt interartiella analyser av psalmens två skikt, dikten och musiken i samverkan - något som är ovanligt i psalmstudier. Från en intervju återges kompositören Egil Hovlands och författaren Britt G. Hallqvists personliga kommentarer till det gemensamma psalmskapandet.

Inger Selander är docent i litteraturvetenskap. Hon har tidigare gett ut »O, hur saligt att få vandra« Motiv och symboler i den frikyrkliga sången, Folkrörelsesång och Perspektiv på moderna psalmer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Inger Selander