Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
305
Utgivningsdatum
2017-08-15
Upplaga
1
Förlag
Artos & Norma Bokförlag
Dimensioner
220 x 155 x 20 mm
Vikt
674 g
SAB
Cjz Pethrus, Lewi
ISBN
9789175807751
Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet (inbunden)

Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2017-08-15
283
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Lewi Pethrus (18841974) har kallats den främsta religösa ledaren i 1900 -talets Sverige. Från 1910- talet och till sin död höll han samman och tog ut kursen för den då oavbrutet växande Pingströrelsen. I denna bok skrivs historien om Pethrus och den svenska Pingst rörelsen. Det är berättelsen om en avvikare: pingstvännerna var tungomålstalande civilsamhälles byggare i det strikt rationella och förment sekulära folkhemmet. De utmanade rådande konsensus och hela den bild av svensk homogenitet som ryms i metaforen folkhem. Det har alltid funnits grupper som inte ansetts passa in i denna idyll:
romer, psykiskt sjuka, samer, homo sexuella och pingstvänner. I denna skara sticker pingstvännerna ut, inte bara för att man var högljudda, utan också för att man ville
expan dera. Deras mål var inte att passa in i det sekulära folkhemmet, utan de drömde om att förvandla det till ett Guds hus.
Här analyseras Pethrus ledarskap för Pingströrelsen: visionen för en ny slags kyrka bortom 1800 -talets folkrörelser, extasen som risk och som möjlighet, de kyrkopolitiska övervägandena och drömmen om en kristen nation. Det är första gången som Pethrus verksamhet får en vetenskaplig, biografisk belysning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet
 2. +
 3. Jag har ingen vilja till makt : biografi över Tage Erlander

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag har ingen vilja till makt : biografi över T... av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 478

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lewi Pethus 1900-talets store frikyrkoldeare
  Roland Sennerstam, 7 oktober 2017

  Joel Halldorf har satt epitetet Biskop på Lewi Pethrus redan på pärmens framsida. Det är lite vågat, då hans trogna gräsrötter aldrig skulle få den tanken. Min far som tillhörde den stora guppen av småpredikanter, skulle värja sig mot epitetet. Nu finns hos Halldorf en vetenskapligt betingad analysmodell, där han menar att Pethrus i sitt ledarskap kan rubriceras som utövare att ett icke formaliserat biskopat, där han samlar en grupp ledande predikanter till sina närmaste rådgivare. Det mes... Läs hela recensionen

 2. Läsvärd!
  Kerstin Hurtig, 4 september 2017

  Jag tycket boken var mycket läsvärd.Intressant o initierad.Jättebra att Joel Halldorf forskat omkring Pethrus ! Och dragit slutsatser. Det hjälper oss att förstå pingströrelsens
  och Pethrus betydelse för utvecklingen av Sverige under 1900talet.Boken kan också ge nya vinklar på ledarskapets pedagogik!

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett l...