Svenska kyrkan samma kyrka? : ecklesiologi före och efter relationsförändring (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2015-11-27
Upplaga
1
Förlag
Artos & Norma Bokförlag
Medarbetare
Åkerlund, Magnus (form)
Dimensioner
250 x 171 x 15 mm
Vikt
457 g
SAB
Ckc.03
ISBN
9789175807843
Svenska kyrkan samma kyrka? : ecklesiologi före och efter relationsförändring (häftad)

Svenska kyrkan samma kyrka? : ecklesiologi före och efter relationsförändring

Häftad Svenska, 2015-11-27
229
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Vid millennieskiftet inträffade en av de största för ändringarna i Svenska kyrkan sedan reformationstiden. Svenska kyrkan upphörde då formellt att vara statskyrka.
I processen som föregick förändringen framkom samtidigt en tydlig vilja från såväl statens som Svenska kyrkans sida att be vara kyrkans identitet efter relationsförändringen. Statskyrkans formella avskaffande sammanföll dock med några viktiga orga nisationsförändringar. En sådan förändring var att det lokala självstyret förstärktes genom att arbetsgivaransvaret för försam lingspräster helt fördes över från stift till lokal nivå. En annan för ändring var en tydligare betoning på alla kyrkotillhörigas, vigdas och förtroendevaldas gemensamma ansvar för kyrkans grundläg gande uppgift.
Den här boken problematiserar synsättet att Svenska kyrkan är samma kyrka före och efter millennieskiftet med utgångspunkt i det som i kyrkoordningen för Svenska kyrkan anges som kyrko livets centrum, nämligen gudstjänsten. Genom analys av ett omfattande empiriskt material relaterat till lokal gudstjänstpraxis i Luleå stift under perioden 19902009 behandlas möjliga eckle siologiska följdverkningar av organisationsförändringen. Med hjälp av teorier hämtade från liturgisk teologi förs även en diskus sion om Svenska kyrkans ecklesialitet, det vill säga hur Svenska kyrkan manifesteras i praxis.
Marie Rosenius är verksam inom området teologi och religions vetenskap vid Institutionen för idé och samhällsstudier, Umeå universitet. Svenska kyrkan samma kyrka? Ecklesiologi före och efter relationsförändringen mellan kyrka och stat är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svenska kyrkan samma kyrka? : ecklesiologi före och efter relationsförändring
 2. +
 3. Mässbok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mässbok av Mikael Isacson (inbunden).

Köp båda 2 för 1602 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marie Rosenius

 • Spänning och samspel : En orientering i ecklesiologi och liturgi

  Marie Rosenius

  Det finns många intressanta teologiska studier om kyrka respektive liturgi. Relationen mellan ecklesiologi och liturgi beaktas däremot sällan trots att den utifrån perspektiv inom liturgisk teologi har en avgörande betydelse. Med denna bok vill Ma...

 • Samarbetskyrkan - en fråga om ecklesiologiskt kapital

  Marie Rosenius

  Denna bok bygger på en teologisk kvalitativ fallstudie av samarbetskyrkan, en form som i drygt 50 år använts i EFS och Svenska kyrkans gemensamma arbete. Studien påvisar svårigheter och hinder för samarbetet. Samtidigt pekar den på att samarbetsky...