Olja : jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
227
Utgivningsdatum
2005-10-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget DN
Medarbetare
Oljemark, Ninni (form)
Dimensioner
213 x 145 x 22 mm
Vikt
440 g
SAB
Udxb,Pmaa,P.0182
ISBN
9789175884844
Olja : jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar (inbunden)

Olja : jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar

Inbunden Svenska, 2005-10-01

Slutsåld

Den globala oljeproduktionen når inom några år sin topp, för att sedan stadigt minska och aldrig öka igen. Det är en ändlig resurs som bildats för hundra miljoner år sedan. På drygt hundra år har vi förbrukat en stor del av dessa resurser och vant oss vid ett välfärdssamhälle som i allt väsentligt byggt på obegränsad tillgång till olja och billig energi. Nu väntar oljebrist med förödande konsekvenser. Jordbruket som livnär jordens snabbt växande befolkning, transporterna som försörjer oss med nödvändiga produkter i det globaliserade handelsutbytet, uppvärmning av bostäder och tillverkning av billiga konsumentprodukter - allt är beroende av olja.

Inom fem-tio år kommer priset på olja att mångdubblas och tvinga oss till en ny livsföring. Med dyrare energi blir manuellt arbete åter viktigare. Kampen om återstående oljetillgångar pågår redan för fullt. USA:s krig i Irak, Rysslands krig i Tjetjenien och hoten om ockupation av Iran är exempel på den kampom oljan som nu förs med militära medel.

I Olja berättar journalisten Gunnar Lindstedt utifrån personliga erfarenheterom de förändringar vi står inför. Spännande och välskrivet nystar han också upp de trådar som avslöjar varför oljebolag, näringslivsetablissemang och politiker gör allt för att dölja den kommande oljekrisen.

Gunnar Lindstedt mottog 1998 Stora Journalistpriset och är en av Sveriges främsta grävande journalister. Han har tidigare utgivit mycket lovprisade böcker som Boo.com och IT-bubblan som sprack (2001) samt Svindlande affärer -historien om Trustor (2000).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Olja : jakten på det svarta guldet när vä...

Övrig information

Den globala oljeproduktionen når inom några år sin topp, för att sedan stadigt minska och aldrig öka igen. På drygt hundra år har vi förbrukat en stor del av dessa resurser och vant oss vid ett välfärdssamhälle som i allt väsentligt byggt på obegränsad tillgång till olja och billig energi. Nu väntar oljebrist med förödande konsekvenser. Jordbruket som livnär jordens snabbt växande befolkning, transporterna av nödvändiga produkter i det globaliserade handelsutbytet, uppvärmining av bostäder och tillverkning av billiga konsumentprodukter - allt är beroende av olja.

Inom fem-tio år kommer priset på olja att mångdubblas och tvinga oss till en ny livsföring. Med dyrare energi blir manuellt arbete åter viktigare. Kampen om återstående oljetillgångar pågår redan för fullt. USA:s krig i Irak, Rysslands krig i Tjetjenien och hoten om ockupation av Iran är exempel på den kamp om oljan som nu förs med militära medel.

I Olja berättar journalisten Gunnar Lindstedt utifrån personliga erfarenheter om de förändringar vi står inför. Spännande och välskrivet nystar han också upp de trådar som avslöjar varför oljebolag, näringslivsetablissemang och politiker gör allt för att dölja den kommande oljekrisen.