Den oslagbara : en personlig skildring av våld i kärlekens namn (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2006-08-01
Förlag
Bokförlaget DN
Medarbetare
Hildebrandt, Jörgen (foto)
Dimensioner
220 x 140 x 25 mm
Vikt
460 g
SAB
Vnamb
ISBN
9789175884967
Den oslagbara : en personlig skildring av våld i kärlekens namn (inbunden)

Den oslagbara : en personlig skildring av våld i kärlekens namn

Inbunden Svenska, 2006-08-01

Slutsåld

Våld mot kvinnor förekommer i alla samhällsklasser - och i alla kulturer. Sverige är inget undantag. I vårt land har en av tre kvinnor drabbats av fysiskt våld från en man som står henne nära. Det syns inte utanpå vem som blir slagen, det kan vara vilken kvinna som helst.
I Den oslagbara gör Maria Carlshamre upp med myten om att det är den berusade, arbetslöse mannen som tappar kontrollen och misshandlar kvinnan som provocerat honom. Hon tar även itu med vanföreställningen att den utsatta kvinnan får skylla sig själv om hon stannar kvar.
Boken rymmer författarens egen berättelse om hur det är att leva i ett förhållande präglat av våld. Det handlar om att leva med skammen över en annan människas våldsamma beteende, om försöken att dölja sanningen för omgivningen, och även för sig själv. Det är en stark och gripande kärlekshistoria, där den glödande passionen mellan två älskande successivt övergår i lidande och destruktivitet.
Maria Carlshamre väjer inte för sanningen, vare sig det gäller hennes eget privatliv eller de dramatiska turer som - parallellt med det accelererande katastrofläget i familjen - inträffar i hennes yrkesliv. Från att ha varit journalist och teveproducent sadlar hon om och blir politiker. Maria Carlshamre engagerar sig i Folkpartiet och blir vald till EU-parlamentariker i Bryssel. Hennes arbete i Europaparlamentet är också fokuserat just på åtgärder mot mäns våld mot kvinnor.

Den oslagbara är inte bara en skildring av den kaotiska och oroliga tillvaro som Maria Carlshamre levt i de senaste åren. Den tar upp de fakta som finns kring mäns våld mot kvinnor som samhällsfenomen, den lyfter fram vad man som drabbad kan göra, och den ger råd om hur man ska agera som utomstående vittne. Dessutom redogör boken för en del av det man i dag vet om rehabilitering av den misshandlande mannen.
Utgångspunkten är att kvinnomisshandel är ett dolt folkhälsoproblem av gigantiska mått - även för männen. Det våld som kvinnor utsätts för osynliggörs i vårt samhälle. För att komma till rätta med problemet krävs i första hand att de drabbade vägrar känna skam, och istället börjar tala öppet om sin situation. För att uppnå det krävs en förändring i samhällets attityd. Ansvaret för detta våld måste placeras där det hör hemma, hos förövarna.
Maria Carlshamre skriver insiktsfullt, klarsynt och naket om tystnadens tyranni och om vägen bort från våld i nära relationer. Hon beskriver hur hon lyckades ta sig ur sin egen plågsamma familjesituation, och hur hon slutligen fick upprättelse.

Maria Carlshamre är journalist, dokumentärfilmare, teveproducent, EU-politiker och författare. 1996 belönades hon med Stora Journalistpriset för sin bevakning av Estoniakatastrofen. Hon har tidigare utgivit Den tänkande chefen (1999). Hon är mor till tre barn i två äktenskap. Det ena fredligt, det andra våldsamt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Carlshamre

Övrig information

Våld mot kvinnor förekommer i alla samhällsklasser ¿ och i alla kulturer. En av tre kvinnor har drabbats av fysiskt våld från en man som står henne nära. I Den oslagbara gör Maria Carlshamre upp med myten om att det är den berusade, arbetslöse mannen som tappar kontrollen och misshandlar kvinnan som provocerat honom. Hon tar itu med vanföreställningen att den utsatta kvinnan får skylla sig själv om hon stannar kvar. Maria Carlshamre berättar om hur det är att leva i ett förhållande präglat av våld. Det handlar bland annat om att leva med skammen över en annan människas våldsamma beteende, om försöken att dölja sanningen för omgivningen, och också för sig själv. Den oslagbara tar även upp de fakta som finns kring mäns våld mot kvinnor som samhällsfenomen. Maria Carlshamre skriver insiktsfullt, klarsynt och naket om tystnadens tyranni och om vägen bort från våld i nära relationer.