Gärningsmannen är en kvinna : en bok om kvinnlig brottslighet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
218
Utgivningsdatum
2006-01-01
Förlag
Bokförlaget DN
Medarbetare
Wetterqvist, Anna (medf.)
Dimensioner
225 x 145 x 20 mm
Vikt
440 g
SAB
Ohja,Oepa
ISBN
9789175886947
Gärningsmannen är en kvinna : en bok om kvinnlig brottslighet (inbunden)

Gärningsmannen är en kvinna : en bok om kvinnlig brottslighet

Inbunden Svenska, 2006-01-01

Slutsåld

Jennifer säger att hon ska ge Johan healing och frågar honom var hjärtat sitter. Rent instinktivt pekar han på en punkt vid sidan av. Sedan smäller det - ett första hugg rakt i bröstet. Johan får tag i Jennifers handleder men det hjälper inte. Hon hugger honom ändå två gånger till. Johan lyckas ta sig loss och reser sig upp med blod forsande ur bröstet.

När en kvinna begår ett grovt brott ställs alla våra etablerade föreställningar om hur en kvinna ska vara på ända. Men det finns kvinnor som misshandlar, mördar, rånar, förskingrar och begår sexuella övergrepp - brott som anses vara typiskt "manliga".
En kvinna som förekommer i brottssammanhang ses som ett offer, även om hon är gärningsmannen. Hon ses inte som ansvarig för sina handlingar. Det är snarare hennes livssituation som har påverkat henne. Men vad händer om man slutar se kvinnan som offer och ser henne som en medveten individ med egen handlingskraft? Har kvinnor samma motiv som män och varför begår inte kvinnor brott i samma utsträckning som män gör?
I Gärningsmannen är en kvinna tar journalisterna Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist upp både kända och okända fall med kvinnor som gärningsmän. Flera kvinnor berättar själva om sina brott och om hur omgivningen har bemött dem. Boken tar också upp mediernas rapportering och går igenom domar för att se vad man har tagit hänsyn till när en kvinna står åtalad.
Gärningsmannen är en kvinna reder ut om kvinnlig brottslighet är något helt annat än manlig brottslighet, eller om det bara handlar om att det är svårt att acceptera att kvinnor faktiskt kan begå brott.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Bloggat om Gärningsmannen är en kvinna : en bok om k...

Övrig information

När en kvinna begår ett brott ställs alla våra etablerade föreställningar på ända. Allt fler kvinnliga förövare begår brott som tidigare har ansett vara typiskt "manliga". Men vår syn på kvinnlig brottslighet verkar begränsad av de inrotade könsrollerna och en kvinnlig brottsling ses ofta som ett offer. Men vad händer om man slutar se kvinnan som offer och ser henne som en medveten individ med egen handlingskraft?

I Gärningsmannen är en kvinna tar författarna Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist upp både kända och okända fall. Flera kvinnor berättar själva om sina brott och om hur omgivningen har bemött dem. Boken tar också upp mediernass rapportering och går igenom domar för att se vad man har tagit hänsyn till när en kvinna begår brott.
Gärningsmannen är en kvinna reder ut om kvinnlig brottslighet är något helt annat än manlig brottslighet, eller om det bara handlar om att det är svårt att acceptera att kvinnor faktiskt kan begå brott.