Ivan Iljitjs död (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2016-01-21
Förlag
Anncona Media
Översättare
Gunnar Skans
ISBN
9789176056882

Ivan Iljitjs död E-bok

(2 röster)
E-bok,  Svenska, 2016-01-21

Styckköp

29

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Ivan Iljitjs död är en kortroman från 1886 av den ryske författaren Lev Tolstoj. Den handlar om en döende man som är skräckslagen inför sin egen död. Boken gavs ut på svenska första gången 1928.

Boken handlar om hur Ivan Iljitj, en 45-årig domare i 1800-talets Ryssland, möter döden. Ivan som lever ett till synes välordnat liv, trots sin katastrofala relation till hustrun, råkar ramla när han skall hänga upp nya gardiner. Efter ett par veckor börjar han uppleva en konstig smak i munnen och en smärta i kroppen som inte försvinner. Ingen doktor kan ge någon diagnos, men snart står det klart att Ivan är döende.

Den andra delen av romanen handlar om de kval och tankar som Ivan genomgår och plågas av på vägen till döden.

Akira Kurosawas film Att leva från 1952 bygger löst på boken.

Lev Nikolajevitj Tolstoj, (1828-1910), var en rysk författare. Han skrev främst romaner och noveller, men senare i livet skrev han även pjäser och essäer.

Tolstoj är en av giganterna inom rysk litteratur. Bland hans främsta verk finns romaner som Krig och fred och Anna Karenina och kortromaner som Hadji Murat and Ivan Iljitjs död.

Hans samtida hyllade honom. Fjodor Dostojevski ansåg att han var den främsta bland de då levande författarna. Gustave Flaubert utbrast, då han läst en översatt version av Krig och fred, "Vilken konstnär och vilken psykolog!" Anton Tjechov, som ofta besökte Tolstoj på hans gods på landet, skrev "När litteraturen besätter en Tolstoj är det lätt och behagligt att vara författare; även när du vet med dig att du själv inte åstadkommit något och fortsätter att inte åstadkomma något, så är det inte så hemskt som de annars kan vara eftersom Tolstoj åstadkommer åt alla. Vad han gör tjänar till att rättfärdiga allt hopp och all strävan inom litteraturen."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Leo Tolstoj