Samtyckesutredningen - med förslag till skydd för den sexuella integriteten (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
120
Utgivningsdatum
2008-09-10
Förlag
Thomson Förlag
Dimensioner
228 x 155 x 9 mm
Vikt
220 g
ISBN
9789176102879
Samtyckesutredningen - med förslag till skydd för den sexuella integriteten (häftad)

Samtyckesutredningen - med förslag till skydd för den sexuella integriteten

Häftad Svenska, 2008-09-10
289
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Hur bör svensk lag utformas för att ge ett fullgott skydd för varje människas sexuella integritet? Den nuvarande våldtäktslagstiftningen, tillkommen så sent som år 2005, duger inte, vare sig för att hantera dagens svenska verklighet eller att uppfylla Sveriges internationella åtaganden.

Madeleine Leijonhufvud har på miljöpartiets uppdrag gjort en genomgripande undersökning - i samma form som en offentlig utredning - av rättsläget och behovet av ett förstärkt skydd på detta för den personliga integriteten helt centrala område.

Den reglering hon föreslår är inte någon kopia av samtyckesregleringen i engelsk rätt och inte heller av den norska modellen, som uppställer straffansvar också för grovt oaktsam våldtäkt. Hon har tänkt i delvis helt nya banor och föreslår en reglering som är anpassad till principer och systematik i svensk straff- och processrätt.

Boken är ett färdigt utredningsförslag och samtidigt ett genomarbetat debattinlägg på ett brännande aktuellt område, som Integritetsskyddskommittén glömde.

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita, har varit forskare och lärare i straffrätt vid Stockholms universitet i mer än 35 år. Hon har deltagit i en rad statliga utredningar, varit ledamot av Advokatsamfundets disciplinnämnd och ingår sedan många år i Statens ansvarsnämnd. Hon är författare till en rad arbeten inom straffrätt och etik och har varit fackredaktör i Karnovs lagkommentar sedan starten år 1996. För en bred allmänhet är hon känd som en engagerad debattör i rättspolitiska frågor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Samtyckesutredningen - med förslag till skydd för den sexuella integriteten
  2. +
  3. Arv och testamente

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arv och testamente av Anders Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 718 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Samtyckesutredningen - med förslag till s...