Hyressättningen och bostadsmarknaden (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2015-12-01
Förlag
Svenskt Näringsliv
ISBN
9789176113417
Hyressättningen och bostadsmarknaden (e-bok)

Hyressättningen och bostadsmarknaden E-bok

E-bok (EPUB), Svenska, 2015-12-01
9
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Bruksvärdessystemet har spelat ut sin roll

Svenskt Näringsliv har låtit konsultföretaget WSP analysera situationen på dagens bostadsmarknad, med inriktning på hyresmarknaden. Utifrån detta har Svenskt Näringsliv skrivit en egen sammanfattning och slutsatser.

Bruksvärdessystemet är ett komplicerat regelsystem för hur hyror förhandlas som i praktiken innebär att läget spelar väldigt liten roll för hyran. Detta innebär i sin tur att hyran sätts långt under marknadspris i attraktiva lägen.

Politikens ambitioner med detta har bland annat varit att uppnå en god tillgång på bostäder och motverka boendesegregation samt trångboddhet.

WSP:s genomgång visar att bostadspolitiken misslyckats. Bristen på hyresrätter i storstäderna är stor, särskilt i Stockholm där kötiden för en hyresrätt är 20 år. Samtidigt har den etniska och ekonomiska segregationen ökat liksom trångboddheten. I praktiken är dagen system en kraftig subvention för dem med hyresrätt i attraktiva områden men med dålig träffsäkerhet vad gäller att nå svaga grupper. Priset för denna subvention är ett alldeles för lågt byggande av hyresrätter med för liten rörlighet på bostadsmarknaden som följd.

Problemen med bostadmarkanden är stora och det finns inte en lösning. Men en viktig pusselbit skulle vara att frångå bruksvärdessystemet, inte minst för nyproduktion. Här behöver vi införa marknadsprissättning vilket skulle öka byggandet av hyresrätter. Hur en mer ordnat övergång i beståndet skulle gå till finns anledning att utreda vidare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Näringsliv Svenskt