Täcknamn: Hilde (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (335.6 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Maria Lyckow
Utgivningsdatum
2018-03-14
Förlag
Bokfabriken
Översättare
Helena Stedman
ISBN
9789176295007
Täcknamn: Hilde (ljudbok)

Täcknamn: Hilde Ljudbok

(17 röster)  |  Läs 3 recensioner
Ljudbok (MP3), Svenska, 2018-03-14

Styckköp

49

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Med en nutida ramberättelse, en huvudhandling förlagd till Oslo senhösten 1967 och med tillbakablickar till krigets 1942, skriver Kjell Ola Dahl fram en elegant och trovärdig historia som 2015 tilldelades både Rivertonpriset och Bragepriset för bästa kriminalroman.

Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i.

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän.

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?

Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge.

Sagt om Täcknamn: Hilde

»Det är nästan bara att be om ursäkt till de andra kandidaterna som tvingades konkurrera med en så här ovanligt bra bok - en kriminal- och spänningsroman i det absoluta toppskiktet.«
Rivertonprisets jury

»Spänningsuppbyggnaden är oklanderlig och författarens språk förblir nyktert och sakligt.«
Brageprisets jury

»Den lyckas på alla plan.«
Ingar Thon, Smaalenenes Avis

Kjell Ola Dahl föddes 1958 i Gjøvik, Norge. Han debuterade 1993 och har skrivit många kriminalromaner sedan dess. År 2000 fick han Rivertonpriset för En liten gyllen ring och 2015 både Bragepriset och Rivertonpriset för Täcknamn: Hilde (Kureren). Hans böcker ges ut i fjorton länder. Dahl har studerat psykologi och juridik.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Täcknamn: Hilde. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra
  Ann-Kristine (Helsingborg), 9 juli 2018

  Mycket välskriven och med ett intressant innehåll - man vill inte att den ska ta slut! Bra språk, bra översatt och inläsningen alltid lika bra med Maria Lyckow. Lite abrupt slut dock!

 2. Bra men inte mer
  Emma , 14 maj 2018

  En bra historisk kriminalroman som började mycket bra men tappar efter ett tag. Hade högre förväntningar.

 3. Täcknamn Hilde
  Anna FE, 12 maj 2018

  Otroligt spännande, vill veta vad hände sedan! Historia i skönlitterär form är lätt att ta till sig. Mycket bra uppläst.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Kjell Ola Dahl