Vajlett och Rut (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Vajlett och Rut (del 1)
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2018-08-28
Förlag
Bokfabriken
Medarbetare
Persson, Maria (form)
Dimensioner
211 x 147 x 20 mm
Vikt
442 g
SAB
Hc
ISBN
9789176299067
Vajlett och Rut (inbunden)

Vajlett och Rut

(12 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-08-28
207
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
Karin Alfredsson följer upp förra höstens succé Skrik tyst så inte grannarna hör (nominerad till Årets bok 2018) med en relationsroman om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv.

Vi har försökt med fri uppfostran. Försökt med sådant som jag har hört att fröken tror på.

Det är sant. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Hon vet att det finns föräldrar som tycker att ungarnas nya skolfröken är alltför slapphänt och inte gudfruktig nog. Men hon står på sig, vänjer sig nog vid hur sladdret går. Hon är inte den enda det pratas om.

Nej, bytelegrafen går även om andra. Till exempel om den nya postfröken och hennes hår. Rut är den enda kvinnan i byn som är kortklippt, kanske för att hon inte är rädd för Guds straff. När Vajlett hör vad barnens mödrar sagt om postfröken är hon tacksam att hon stått emot frestelsen att själv ta fram saxen.

Ändå har de inte hört allt. Ingen mer än Vajlett och Rut har en aning om känslorna som växer så starkt mellan dem, Gud förbjude ...

Karin Alfredsson är en av vår tids största kvinnorättsförfattare. Hon har varit verksam som journalist i drygt 40 år, bland annat på Aftonbladet och SVT. Hon bokdebuterade 1979 med Den man älskar agar man?, den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor. 2006 fick hon Svenska deckarakademins debutantpris för 80 grader från Varmvattnet. Karin är flitigt anlitad moderator och politisk utfrågare. Hösten 2017 gjorde hon comeback efter sex års paus från det skönlitterära skrivandet, med romanen Skrik tyst så inte grannarna hör, nominerad till Årets bok 2018.

"Deckarförfattaren Karin Alfredsson har i sina senaste böcker skrivit begåvade relationsromaner."

Lotta Olsson, DN

"Karin Alfredssons kunnande och berättartalang övertygar."

BTJ om Skrik tyst så inte grannarna hör

"Trovärdigt om förtryck, våld och okuvligt systerskap! Skrämmande och skickligt berättas hur tumskruvarna obönhörligt dras åt i destruktiva relationer."

Årets bok-juryn om Skrik tyst så inte grannarna hör
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Vajlett och Rut. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En bok av vikt!
  my.loved.books, 8 november 2020

  En bok jag inte kunde lägga ifrån mig! Spännande, rogivande, med karaktärer som berör och en berättelse om höll mig kvar från första till sista sidan!

  Det här är en bok som jag tror är en sådan som man håller kvar länge i tanken. Den berör på många plan!
  Vi får träffa Vajlett och Rut. Vajlett kommer till det lilla samhället Granträskåsen och ska arbeta som småskolelärarinna. Rut och andra sidan ska arbeta på det lokala postkontoret som växeltelefonist. Att komma som ensam kvinna... Läs hela recensionen

 2. Varmhjärtat om kvinnokärlek
  Anni, 26 juli 2019

  Jag kan inte låta bli att ge denna underbara, kärleksfulla utvecklingsroman i 50-talsmiljö fem stjärnor, trots att författarinnan slarvat lite och låtit en del moderna ord, uttryck och företeelser slippa igenom, som exempelvis "notisblocket"... Längst bak i boken finns en ordlista för de dialektala uttrycken som kryddar berättelsen, men dessa förstås fint i sitt sammanhang. Berättelsen fångar mig från första början och smakar mer. Jag skulle gärna vilja fortsätta att läsa om huvudpersonen, lä... Läs hela recensionen

 3. Spännande tidsperiod den utspelas i
  Villivonkansbooks, 20 november 2018

  För att försöka komma ikapp lite i min bokhylla så lyssnar jag även på lite böcker. Vajlett och Rut är en av de böcker som jag lyssnat på. Jag har läst ganska många böcker av författaren tidigare och är väl bekant med hennes skrivsätt. Denna är dock lite annorlunda mot de deckare som jag har läst. Jag gillar det gammaldags språk som hon använder i den här boken, det känns väldigt passande för den tid boken utspelar sig i. Men det är många ord som låter väldigt förlegade och olikt det idag och... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Karin Alfredsson