Liftarens guide till galaxen, del 1-5 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Liftarens guide till galaxen
Utgivningsdatum
1997-10-01
Förlag
Månpocket
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Dimensioner
180 x 110 x 47 mm
Vikt
425 g
SAB
He.01=c,Hce
ISBN
9789176433690

Liftarens guide till galaxen, del 1-5

(8 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket,  Svenska, 1997-10-01

Slutsåld

När Douglas Adams Liftarens guide till galaxen kom på svenska på åttiotalet blev den snart en storsäljare. Många människor som aldrig tidigare skulle kommit på tanken att läsa en science fictionroman älskade bokserien, som till slut skulle komma att bestå av fem böcker. Det hela börjar med att Arthur Dent vaknar en morgon och får reda på att hans hus ska rivas - kommunen ska bygga en motorled. När han beklagar sig för sin kompis Ford Prefect, visar det sig att Prefect är en besökare från en annan planet och att problemet är mycket större än att Arthur plötsligt är på väg att bli bostadslös. Hela jorden ska utplånas av de fruktade Vogonerna för att ge plats åt en hypergalaktisk expressled.

Visst är historierna om deras irrfärder genom universum bland det roligaste man kan läsa, men de är faktiskt inte unika. I själva verket är Adams bara en i en lång rad duktiga sf-humorister. En föregångare är Harry Harrison med sin serie om Stålråttan, The Stainless Steel Rat. Med James Bonds självupptagna säkerhet och Philip Marlowes hårdkokta tuffhet fångar den före detta intergalaktiska bondfångaren Jim Stålråttan deGriez bovar på planet efter planet. Två böcker som både påminner om varandra och om liftarserien är Tales of Pirx the Pilot av Stanislaw Lem och Venus on the Half-Shell av Kilgore Trout (pseudonym för Philip José Farmer). Trout är en figur som då och då dyker upp i Kurt Vonneguts romaner som en misslyckad sf-författare som lever på att sälja sina halvtaskiga berättelser som utfyllnad i porrtidningar. Men det är alltså inte, som många tror, Vonnegut själv som har skrivit Venus on the Half-Shell. Lem är mest känd för att ha skrivit romanen Solaris, som låg till grund för Tarkovskijs film med samma namn, men han är också en duktig satiriker. Berättelserna om Pirx äventyr är ofta minst lika roliga som Adams historier. Det finns till exempel en scen där hjältens rymdskepp går sönder och hamnar i en tidsvirvel. Han kastas fram och tillbaka i tiden och tvingas kämpa om de verktyg han behöver för att laga skeppet med sig själv i flera upplagor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Liftarens guide till galaxen, del 1-5. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Liftarens guide till galaxen.
  Andreaa, 15 maj 2007

  Douglas Adams böcker om jordvarelsen Arthur Dents och rymdvarelsen Ford Prefects odyssé genom världsrymden, där de stiftar bekantskap med de underligaste varelser i galaxens mest konstiga hörn. "Skenbart är det en historia om sånt som händer på andra planeter, men uppenbart finns det mycket gemensamt med det som händer här på jorden" har Adams sagt i en intervju. Däri ligger förklaringarna till att även läsare som är allergiska mot science ger upp sitt motstånd inför Adams sanslösa humor.

 2. Köp den!
  lunnabacksungen, 22 mars 2006

  Detta är utan tvekan den bästa och mest skruvade bok jag läst! Otroliga påhitt :) Missa den inte!!

 3. Bra bok men kommer aldrig längre än....
  Michaela, 22 april 2005

  Jag har läst liftarens guide fyra gånger men lyckas aldrig komma längre än till sidan 622-623 av olika anledningar, men det jag har läst är jättebra och det är svårt att lägga boken ifrån sig. Boken är lite småsnurrig på sin ställen och det gäller att ha huvudet på skaft så att man hänger med i alla små detaljer i boken. Namnen kan ibland vara lite "sjuka" men ganska fyndiga vilket visar på en riklig fantasi hos författaren som skrivit en bok på ca 1 000 sidor samman lagt (del 1-5).

 4. Klart överskattat
  Luna, 20 juni 2004

  Det här skulle vara något nytt, något som man aldrig tidigare mött eller sett maken till. Det var i alla fall vad jag hade förväntat mig. Den bild jag som läsare fick, var dock en annan.

  Vi följer några karaktärer på en resa genom universum och på vägen görs diverse förklaringar till hur allt egentligen hänger ihop. Detta är humoristiskt, spännande och till och med lite intressant i ca 300 sidor. Det man då måste ha i åtanke är att ca 600 sidor återstår. Upprepning efter upprepning ... Läs hela recensionen

 5. Vad väntar du på?
  Anton Kalm, 10 mars 2003

  Okej, jag har läst Liftarens Guide till Galaxen, alla fem böcker, rakt igenom, ungefär fyra, fem gånger. Jag brukar aldrig läsa böcker flera gånger!
  Senaste gången strök jag under alla mina favoritavsnitt med täckpenna så att jag när som helst lätt kan bläddra upp en sida och få mig ett gott skratt.
  Douglas Adams var en stor man, inte bara det att han var två meter lång utan mestadels för att hans humor i allt han skriver är tidlös. Precis som Monty Python. Kommer alltid att älskas a... Läs hela recensionen

 6. Läs den!

  Arthur Dent tas med på ett äventyr runt om universum av sin vän Ford Prefect som inte är från jorden utan från planeten Beetleguise.
  Boken är skriven på ett oerhört lättsamt och humoristiskt sätt. Douglas Adams är en underbar samhällskritisk satiriker som i denna bok tar upp det mesta vad han tycker är fel med människosläktet.
  Det här är en bok som alla makthavare borde läsa så att de får lite perspektiv på vad de egentligen håller på med.

 7. En underbart sjuk bok!
  David, 4 november 2002

  Humorn i denna bok är helt underbar. Det kastar omkull all vetenskap och får en att se på saker här i livet på ett helt nytt sätt. Vad sägs t.ex. om en mano-depressiv robot vid namn Marvin, eller en restaurang som ständigt befinner sig vid universums undergång, bara för att gästerna skall få en vacker utsikt genom restaurangfönstret. För att inte tala om företaget som har som nisch att tillverka planeter. Jag älskar den, hoppas du också gör det.

 8. Meningen med livet är... Inte vad Du tror!
  Silverfisk, 18 oktober 2002

  Följ med den helt vanliga britten Arthur Dent, och hans bästa vän Ford Prefect, som i själva verket kommer från en helt annan planet, på deras händelserika färd genom universums avkrokar. De får reda på en hel del under deras resa, till exempel hur jorden kom till, vad en intergalaktisk gurgelbrännare är, meningen med livet (svaret alltså), vart Elvis verkligen tog vägen och att det är i princip omöjligt att uthärda Vogon poesi. När jorden skall demoleras för att göra plats för en intergalakt... Läs hela recensionen

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Douglas Adams