Svensk romantisk poesi : från Kellgren till Rydberg (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2023-10-20
Förlag
Modernista
Dimensioner
216 x 141 x 25 mm
Vikt
496 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789176456248

Svensk romantisk poesi : från Kellgren till Rydberg

Inbunden,  Svenska, 2023-10-20
250
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Klassisk poesiantologi i efterlängtad nyutgåva

Det sena 1700-talet och inledningen av 1800-talet har kallats »den svenska poesins guldålder« en brytningstid då inte bara samhället förändrades i snabb takt, utan också litteraturen: sträng klassicism och kvävande formkrav gick över i »förmågan att ge ord åt det inre livets alla skiftningar från mörkaste svårmod och längtan bort ur den jordiska jämmerdalen till jublande lycka och extatiskt skådande av den himmelska skönhetens evighetsrike«, som Staffan Bergsten skriver i förordet till denna antologi.
Här presenteras poesi från perioden som tillsammans kan sägas definiera detta omvälvande skede. Bergsten skriver: »Med Kellgren kom klarheten, med Franzén mjukheten, med Wallin malmklangen, med Tegnér bildkraften, med Geijer den intima tonen, med Atterbom det prunkande bildspråket, med Stagnelius den översvinnliga lidelsen, med Runeberg den vårblonda sensualismen och med Rydberg det borrande grubbleriet.«
Svensk romantisk poesi, redigerad av Staffan Bergsten, rymmer ett rikt urval av den svenska romantiska poesins viktigaste och mest kända dikter.

STAFFAN BERGSTEN [1932-2022] var författare och litteraturhistoriker. Han har porträtterat diktare som Gustaf Fröding, T. S. Eliot, Tomas Tranströmer, Birgitta Lillpers, Erik Axel Karlfeldt, Katarina Frostenson, Erik Johan Stagnelius och Ann Jäderlund.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svensk romantisk poesi : från Kellgren till Rydberg
  2. +
  3. Samlade dikter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Samlade dikter av Karin Boye (inbunden).

Köp båda 2 för 479 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Staffan Bergsten