Dag Hammarskjölds död (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (25.8 MB)
Språk
Svenska
Serie
Mordgåtor i historien (del 3)
Inläsare
Per Juhlin
Utgivningsdatum
2018-07-04
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789176519639
Dag Hammarskjölds död (ljudbok)

Dag Hammarskjölds död (ljudbok)

(1 röst)
Ljudbok (MP3), Svenska, 2018-07-04
39
Laddas ned direkt
Lyssna i vår app för iPhone, iPad och Android

Finns i Bokus Play - från 79 kr/månad

Provlyssna på alla böcker · 14 dagars fri lyssning

17 september, 1961. Värmen låg som ett lock över Ndjiliflygplatsen utanför Leopoldville den där eftermiddagen. På banan i den dallrande hettan stod en svensk DC 6:a starklar. Den hade beteckningen SE-BDY och hette Albertina. Planet väntade på en av världens mest inflytelserika personer, FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld. När han reste brukade det finnas horder av journalister i närheten, men inte denna gång. Flygningen hade omgetts med visst hemlighetsmakeri och det såg ut att ha fungerat. Man kunde dock aldrig veta. Ett dygn senare skulle den hemliga flygningen vara känd över hela världen.

Den vanligtvis så optimistiske och effektive Hammarskjöld hade varit i ett konstigt stämningsläge de senaste veckorna. I ett brev till vännen Bo Beskow, skrivet den 6 augusti, antydde han tankar om att något farligt kunde inträffa. Den 11 september gjorde han i ordning sitt testamente. Natten till den 18 september kraschar Albertina i djungeln, 15 kilometer från flygplatsen i Ndola.

Gunnar Walls berättelse är tidigare utgiven i textform med titeln "Flygplanet som ingen saknade - Dag Hammarskjöld" i antologin Historiens största mordgåtor, Semic 2004.

Omslagsformgivare: Ilse-Mari Berglin
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Dag Hammarskjölds död