Spionen Stig Wennerström (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (50.6 MB)
Språk
Svenska
Serie
Spioner i historien (del 3)
Inläsare
Per Juhlin
Utgivningsdatum
2018-07-11
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789176519653
Spionen Stig Wennerström (ljudbok)

Spionen Stig Wennerström (ljudbok)

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Ljudbok (MP3), Svenska, 2018-07-11

Styckköp

49

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Som spion var överste Stig Wennerström i en klass för sig. I femton år - från 1948 till 1963, under det kalla krigets mest kritiska period - arbetade han för den sovjetiska militära underrättelsetjänsten GRU. Och under några av de åren hade han närmaste obegränsad tillgång till svenska militära hemligheter. Det brukar påstås att han lämnade ut i stort sett allt till Sovjetunionen; krigsplanläggning, signalspaning, militärforskning, hemliga svenska avtal med USA... Till sist avslöjades han av sin städerska som tyckte att han hade så mycket konstiga attiraljer hemma.

Varför klarade han sig så länge? Kanske för att han inte alls liknade den traditionella bilden av någon som spionerar på sitt eget land för en annan stats räkning. Motiven brukar nästan alltid hänföra sig till ett av tre klassiska områden - politik, pengar och sex.

För Wennerström gäller inte något av detta. Han var knappast politiskt engagerad och absolut inte kommunist. Han hade ordnad ekonomi. Han levde ett lyckligt familjeliv utan äktenskapliga felsteg.

Gunnar Wall berättar om gåtan Stig Wennerström. Berättelsen är tidigare utgiven i textform med titeln "Stig Wennerström - spionen som bytte hemligheter" i antologin Historiens största spioner, Semic 2007.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Spionen Stig Wennerström. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Bra
    Ante, 13 december 2018

    Bra bok om ett intressant ämne i våran svenska historia. Lite kort bok så ämnet går rätt fort igenom. Dvs inte jätte detaljerad bok. Men klart läsvärd.

Visa alla 1 recensioner