Trepartsrelationer i skadeståndsrätten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
SJFU Skrifter från juridiska fakulteten i Uppsala (del 58)
Antal sidor
368
Utgivningsdatum
1997-01-01
Förlag
Iustus
Dimensioner
225 x 155 x 30 mm
Vikt
700 g
SAB
Oeaas
ISBN
9789176783610
Trepartsrelationer i skadeståndsrätten (inbunden)

Trepartsrelationer i skadeståndsrätten

op 9

Inbunden Svenska, 1997-01-01
489
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Bokpresentation
Denna bok är en monografi om skadeståndsfrågor i anslutning till situationer där olika relationer på de skadelidandes sida påverkar förlustens storlek och fördelning. Till största delen ligger monografins ämne inom gränsområdet mellan skadeståndsrätt och kontraktsrätt. Ett genomgående tema är sambandet mellan de obligationsrättsliga relationerna och den utomobligatoriska skadeståndsrätten.

Man talar traditionellt om "tredjemansskador", dvs. förluster som är en reflexverkan av att någon annan lidit en initial person- eller sakskada. Det finns även andra trepartsrelationer, främst de så kallade chockskadorna. I boken görs en bred komparativ undersökning av alla dessa skadetyper. Temat för framställningen av de olika relationerna är att söka förbinda de många olikartade rättsliga argumenten med en konkret och systematisk precisering av de faktiska situationerna. På detta sätt kan man för de olika typfallen få en översiktlig förståelse samt därmed de utslagsgivande omständigheterna angående när skadestånd tillerkänns respektive nekas tredje man. Denna mångdimensionella bild av problemområdet påvisar att den "enkla" huvudregeln om icke-ersättning, som brukar hävdas i dessa fall, inte alltid upprätthålls och att man således kan utbilda ett system av riktlinjer på en mer fallspecifik nivå.

Monografin har en teoretisk rättsvetenskaplig bas, men torde också genom den översiktliga systematiseringen av olika konkreta skadesituationer med fördel kunna användas i det praktiska rättslivet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Trepartsrelationer i skadeståndsrätten
  2. +
  3. Svensk lag 2022

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svensk lag 2022 av Per Henrik Lindblom, Kenneth Nordback (inbunden).

Köp båda 2 för 1508 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Håkan Andersson