Föräldraskap i rättslig belysning (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
SJFU Skrifter från juridiska fakulteten i Uppsala (del 85)
Antal sidor
573
Utgivningsdatum
2000-11-01
Förlag
Iustus
Dimensioner
221 x 157 x 42 mm
Vikt
940 g
SAB
Oeakab
ISBN
9789176784549

Föräldraskap i rättslig belysning

Inbunden,  Svenska, 2000-11-01

Slutsåld

Bokpresentation
Vem är förälder och varför? Svaret har länge ansetts givet: Barnets biologiska föräldrar skall ha rättslig ställning som föräldrar och de rättigheter och skyldigheter som följer därmed. Äggdonation och givarinsemination, ombildade familjer och styvföräldrar samt en allt mer uttalad ambition att alltid sätta barnets bästa främst medför emellertid att rättsligt föräldraskap måste betraktas ur delvis nya synvinklar.

I denna bok granskas reglerna för fastställande av rättsligt föräldraskap. Den bild av föräldraskap som framträder är mer sammansatt än väntat. Biologisk släktskap är bara en av flera grunder för familjerättslig status. I vissa fall kan annan än biologisk förälder få rättslig status som förälder till ett barn, ofta av hänsyn till barnets intressen. Vilka dessa intressen är och hur de kan tillgodoses analyseras särskilt.

Vidare diskuteras den rättsliga konstruktionen av föräldraskap. Möjligheterna att tillgodose barnets samtliga intressen är i vissa fall begränsade eftersom ett barn kan ha endast två rättsliga föräldrar med ansvar för barnet; om möjligt barnets biologiska föräldrar. Om målsättningen skall vara att uppnå barnets bästa blir slutsatsen att vi bör ompröva vår syn på föräldraskap i rättsliga sammanhang. Med utgångspunkt i barnets intressen kan åtminstone tre olika föräldraskap urskiljas; biologiskt, socialt och rättsligt. De måste ges utrymme att existera sida vid sida.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna Singer