Aktiebolagslagens minoritetsskydd (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Stockholm Centre for Commercial Law (del 7)
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2008-01-01
Upplaga
1
Förlag
Jure förlag
Medarbetare
Pehrson, Lars (förf.) / Svernlöv, Carl (red.)
Dimensioner
240 x 165 x 10 mm
Vikt
300 g
SAB
Oead-c
ISBN
9789176786956
Aktiebolagslagens minoritetsskydd (häftad)

Aktiebolagslagens minoritetsskydd

Häftad Svenska, 2008-01-01
249
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
En ständigt återkommande fråga för bolagsstyrelser, rådgivare och aktieägare är hur och på vilket sätt aktieägares i vissa fall olika uppfattningar om vad som är bäst för bolaget skall och kan hanteras. Minoritetsskyddet är ett väletablerat institut i svensk aktiebolagsrätt, men likväl finns det ett utrymme för och intresse av att diskutera vilken påverkan på bolagets utveckling som en minoritet av aktieägare bör ha.

Skyddsbehovet för minoritetsaktieägare är framförallt beroende av i vilken utsträckning styrelsen, vilken ofta till största del är utsedd av majoritetsaktieägarna, handlar i eget intresse snarare än i bolagets och hela aktieägarkollektivets intresse. Det faktum att aktiebolagslagen inte tar hänsyn till att behovet av minoritetsskydd oftast är individuellt för varje bolag, har lett till ett intresse av att kunna anpassa skyddet efter förutsättningarna i det enskilda fallet. Ett minoritetsskydd som, genom reglering i aktieägaravtal, bolagsordning eller på annat sätt, är skräddarsytt för bolaget i fråga möjliggör ett välavvägt skydd, inte bara för minoritetsaktieägare, utan i vissa fall även emot desamma.

Mot denna bakgrund anordnade Stockholm Centre for Commercial Law vid Stockholms universitet den 5 december 2006 ett heldagsseminarium om aktiebolagslagens minoritetsskydd. Syftet var att i en krets av rättsvetenskapsmän och verksamma jurister diskutera regler, behov och idéer rörande minoritetsskyddet - såväl de lege lata som de lege ferenda. Denna skrift utgör en sammanställning av vad som sades vid seminariet samt kortare referat av efterföljande diskussioner. Skriften har sammanställts av jur.kand. och civ.ek. Jesper Schönbeck, biträdande jurist vid Advokatfirman Vinge i Stockholm.

INNEHÅLL
- Är minoritetsskyddet befogat - finns det risk för minoritetsmissbruk?
Claes Beyer & Urban Båvestam
Kommentarer till avsnittet

- Bolagsordningen, aktieägaravtalet och minoriteten
Erik Sjöman
Kommentarer till avsnittet

- Minoritetsskydd och klander
Daniel Stattin
Kommentarer till avsnittet

- Likhetsprincipen och generalklausulerna
Jan Andersson & Lars Pehrson
Kommentarer till avsnittet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Aktiebolagslagens minoritetsskydd
  2. +
  3. I rättvisans tjänst : berättelser från mitt liv som advokat

De som köpt den här boken har ofta också köpt I rättvisans tjänst : berättelser från mitt liv... av Johan Eriksson (pocket).

Köp båda 2 för 316 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carl Svernlöv