Dit och tillbaka igen : om individ och struktur i straffrätten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
316
Utgivningsdatum
2010-11-16
Upplaga
1
Förlag
Iustus
Dimensioner
240 x 160 x 20 mm
Vikt
660 g
SAB
Oeb,345.001
ISBN
9789176787694
Dit och tillbaka igen : om individ och struktur i straffrätten (häftad)

Dit och tillbaka igen : om individ och struktur i straffrätten

Häftad Svenska, 2010-11-16
459
Skickas inom 2-5 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I boken behandlas något som är både viktigt och tilltagande problematiskt för dagens straffrätt: dess möte med vad som i dag brukar refereras till som "strukturella perspektiv". Här sätts särskilt i fokus klass-, genus- och mångkulturella perspektiv, och bland övergripande frågeställningar kan nämnas hur förflyttningar bör genomföras mellan å ena sidan individen, å andra sidan gruppen eller strukturen som den menas vara en del av, liksom mellan å ena sidan straffrättens världsbild, å andra sidan det strukturella perspektivets. Detta slags konfrontation är nyttig av flera skäl. Bortsett från att många av de mer konkreta sakfrågor som boken berör är i behov av en mer tillfredsställande behandling, ger en konfrontation mellan straffrätt och strukturella perspektiv också ett viktigt mervärde: en ökad förståelse för straffrätten själv, dess (emellanåt outtalade) grundantaganden och utgångspunkter, dess syften och berättiganden, vad straffrätt är, vad den kan vara, och vad den borde vara.

Bland de konkreta sakfrågor som diskuteras, i fråga om regleringens utformning och dess tillämpning i praxis, finns grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning enligt BrB 4:4 a, könsstympning, fattigdom, "kvinnligt nödvärn" och provokation.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dit och tillbaka igen : om individ och struktur i straffrätten
  2. +
  3. Brottsoffret och kriminalpolitiken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Brottsoffret och kriminalpolitiken av Claes Lernestedt, Henrik Tham (häftad).

Köp båda 2 för 919 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Claes Lernestedt